Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Peter Beemsterboer:

"Mauritanië dumpmarkt voor uien"

Tholen - De laatste maanden wordt de markt in Mauritanië overspoeld met Nederlandse uien. "Dit land met zijn 3,5 miljoen inwoners is jaarlijks goed voor de import van circa 40.000 a 45.000 ton uien. In het hoogseizoen, rond de Ramadan, ligt de import op maandelijks 4.000 ton en in het laagseizoen, februari- augustus, op 3.000 ton", vertelt Peter Beemsterboer. "Wekelijks worden er containers met uien geladen en daarnaast vaart er een driewekelijkse charterboot vanuit Vlissingen, die naast allerlei andere producten circa 1.200 ton uien vervoerd. Vanaf februari worden er echter naast deze reguliere aanvoeren ook complete ladingen met 2.500 ton uien in Mauritanië gelost met als gevolg een complete ineenstorting van de markt."



Hetzelfde gebeurde in november in Senegal waar de markt werd overspoeld. Gelukkig heeft de Senegalese regering ingegrepen en vanaf dat moment een quotering ingevoerd, dit ter bescherming van de eigen productie. De grens voor de importuien was per 20 februari gesloten. Door het grote volume liggen er nog steeds Nederlandse uien op de markt met als gevolg dat de Senegalese nieuwe oogst uien onder de kostprijs wordt verkocht", vervolgt Peter. "Ik doe nu al meer dan veertig jaar handel met Mauritanië, maar zo erg heb ik het nog niet meegemaakt. De markt is wel eens meer overvoerd geweest maar was dan meestal van tijdelijke aard en herstelde de markt zich na verloop van tijd. Nu wordt bewust de markt overvoerd en liggen de verkoopprijzen in Mauritanië dermate laag dat dit niet eens de vaste kosten opbrengt. Zelfs al zou je de uien in Nederland voor niets krijgen dan nog moet er geld bij."



"De laatste jaren is de sorteercapaciteit in Nederland fors uitgebreid en kan er met gemak 30.000 ton per week worden gesorteerd. Als er dan te weinig export mogelijkheden zijn ontstaat er een ongezonde concurrentie en probeert de exporteur met een eigen sorteerbedrijf zo efficiënt mogelijk te draaien door toch te proberen hun volume af te zetten door scherper aan te bieden en schrappen zij de exporteurs marge. Met als gevolg het sneeuwbaleffect. Ieder weldenkend mens begrijpt dat het waanzinnig is om een markt die 3.000 ton uien per maand consumeert het dubbele volume te leveren. De hele keten verliest hier geld aan en het is slecht voor onze sector. Daarnaast ben ik bang dat de regering in de toekomst maatregelen gaat nemen om ook in Mauritanië de lokale telers te beschermen", vervolgt de exporteur.



"De loodsen liggen vol met uien, en er staan nog tientallen containers op de kade die Senegal niet meer in mochten en doorgestuurd zijn naar hun buurland Mauritanië. De kwaliteit loopt achteruit en dagelijks zakken de prijzen. Ieder nadeel heeft echter zijn voordeel: de consument heeft goedkope uien", besluit Peter.

Voor meer informatie:
J.P. Beemsterboer Food Traders
PBeemsterboer@beemsterboer.nl
www.beemsterboer.nl