Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Artikel Steve Alaerts, foodcareplus

Brazilië en België: juichen om peren en treuren om diepvriesfrieten

Voortaan kan de Belgische conference peer ook naar Brazilië geëxporteerd worden. Goed nieuws. Maar dat weegt niet op tegen het verlies aan export van bevroren aardappelproducten richting datzelfde land. Dit artikel schrijft Steve Alaerts op zijn LinkedIn. Zonder de problemen in de haven van Santos te vergeten. Gelukkig zijn er ook positieve signalen…

17 februari 2017 was een historische dag voor de Belgische perentelers. Ze ondertekenden namelijk een akkoord met de Braziliaanse overheid voor de export van Belgische peren. Het hele proces nam nauwelijks twee jaar en vier maanden in beslag. Nauwelijks want de toegang van fytosanitaire producten tot een land is een tijdrovende aangelegenheid. Bilaterale gesprekken moeten aangeknoopt worden, voedselveiligheidsexperts uit het importland bezoeken het andere land, de producenten daar… Tien jaar tussen het eerste gesprek en de eerste container die aankomt is geen uitzondering.

Een schouderklopje is hier dus op z'n plaats. De Belgische perentelers zijn er opnieuw in geslaagd een nieuwe exportmarkt aan te boren, nadat de conference peer eerder al aan zijn veroveringstoer begonnen was, met China als meest opvallende importeur.

Klein beginnen

Toch is nuancering hier gepast. De export zal pas geleidelijk stevige proporties beginnen aan te nemen. Pas op termijn kunnen we dromen van de cijfers die Portugal al enkele jaren kan voorleggen. Zij exporteren jaarlijks maar liefst 44.000 ton peren naar hun vroegere kolonie. Even vergelijken: in topjaren exporteerden de Belgen 134.000 ton naar Rusland. Het verlies van deze partner zal dus ook de eerstkomende jaren niet verteerd zijn…

Taksen voor verwerkte aardappelproducten en de problemen in Santos

En misschien moeten we nog wat meer nuanceren. Brazilië besliste immers begin dit jaar extra invoertaksen te heffen op bevroren verwerkte aardappelproducten uit België, Nederland, Duitsland en Frankrijk. Een stevige klap want in 2015 vertrokken maar liefst 7000 containers met hoofdzakelijk diepvriesfrieten naar het Zuid-Amerikaanse land, waarvan zowat de helft uit België. Aan de ene kant juichen we om de peren, aan de andere kant treuren we om de bevroren aardappelproducten. En voorlopig ligt het gewicht van de handel nog bij die laatste categorie…

Tot slot verdienen ook de havens van Brazilië enige aandacht. Heel wat containerschepen meren aan in Santos, een haven die met heel wat capaciteitsproblemen kampt. De intake van producten kan dus even op zich laten wachten, terwijl de wachttijd zeer kostelijk is. Het versturen van producten naar een bepaald land is niet moeilijk, ze aan land krijgen daarentegen…

Extra import goed voor Braziliaanse exporteurs
Toch zijn er zeker positieve aspecten aan het verhaal. Brazilië voert zo'n 10 keer meer in dan het uitvoert, waardoor de prijs voor reefer containers in de ene richting (Brazilië uit) zo'n 5 keer meer is dan in de andere (Brazilië in). Wat extra import komt dus de Braziliaanse exporteurs goed uit.

En tot slot ligt de grote uitdaging nu in handen van de Belgische telers. Zij moeten het product aan de man brengen en zorgen voor een scherpe kostprijs. Wanneer de Belgen erin slagen om de peren goedkoper aan te bieden dan de Portugezen, levert dat zeker wat opportuniteiten op. Benieuwd dus wat de perenoogst deze zomer oplevert…

Bron: LinkedIn/Steve Alaerts

Voor meer informatie:
Steve Alaerts
foodcareplus
Office Sneeuwbeslaan 14
2610 Wilrijk (Belgium)
Phone +32-3-2429154
Fax +32-3-2481167
s.alaerts@foodcareplus.com
www.foodcareplus.com

Publicatiedatum: