Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Piet Smit, Favourite Fresh Export

"Onze teeltmethoden worden steeds milieuvriendelijker"

In de Zuid-Afrikaanse Westkaap start het citrusseizoen later dan in de overige productiegebieden. Het seizoen vangt hier tot wel vier weken later aan dan in de noordelijke citrusregio's. In de Westkaap worden easypeelers als eerste geplukt, terwijl in Tshisipe, nabij de grens met Zimbabwe, de eerste volumes Star Ruby grapefruit al zijn geoogst. 

In de winter van 2016 viel erin Citrusdal meer neerslag dan in 2015. Hierdoor verkeren telers in een betere positie dan vorig jaar. "Gedurende de maanden augustus en september was de vruchtzetting prima," legt Piet Smit uit, marketingdirecteur voor Noord-Amerika, de EU en het Verenigd Koninkrijk bij Favourite Fresh Export. "Het verpakken is nog niet begonnen maar de sorteerlijnen worden alvast nagekeken ter voorbereiding op de start van het pakseizoen dat in week 18 aanvangt. We starten met het verpakken van clementines en vroege navelsinaasappelen in ons pakstation Cedar Pack.

"Citrusdal is een regio waar van oudsher navelsinaasappelen geproduceerd worden. De laatste tien jaar vindt er echter een verschuiving plaats naar easypeelers. Desondanks zijn de vooruitzichten voor het nieuwe navelras M7 goed en onze raming voor navelsinaasappelen is 7% tot 8% hoger. Die voor Valencia's is 18% tot 20% hoger en we rekenen ook op een iets grotere volumes easypeelers." Smit voegt er aan toe dat de oogst van vorig jaar schoon was en dat dit naar verwachting dit jaar ook het geval zal zijn.

In Cedar Pack worden zo'n 500.000 tot 600.000 dozen 15 kilo verwerkt, die vervolgens door Favourite Fresh Export vermarkt worden. De verkooptak werd acht jaar geleden opgericht. Het bedrijf beschikt over een areaal van 300 hectare waarop voornamelijk vroege clementine- en navelrassen en late mandarijnenrassen worden geteeld. Aangezien de streek later is dan andere citrusregio's, worden er veelal vroege rassen geproduceerd. Favourite Fresh Export exporteert 70% van zijn productie, de overige 30% wordt op de lokale markt afgezet en vormt slechts 10% van de omzet van het bedrijf.

De citrussector wordt aangejaagd door de consumentenvoorkeur voor easypeelers en pitloze rassen. "Easypeelers ondermijnen de afzet van overig citrus. Wereldwijd vindt er een verschuiving plaats naar easypeelers. De groei van de citroencategorie wordt door andere factoren beïnvloed: in 80% van de gevallen waar men maar één soort citrus in huis heeft, zijn dit citroenen."


Wat betreft de bestrijding van de Afrikaanse fruitmot (FCM), meldt Smit dat er enorme vooruitgang geboekt is ten opzichte van tien tot vijftien jaar geleden. "We zijn overgegaan op een volledig nieuwe aanpak door middel van het XSIT-programma waarbij onvruchtbare motten worden uitgezet, wat zorgt voor een drastische afname van de populatie." (Lees het FreshPlaza artikel over het XSIT programma

"Het is geen wondermiddel en vereist een brede aanpak in de hele regio maar hier is het een groot succes gebleken. Een andere aanpak is het verstoren van de voortplantingscyclus. Hiervoor worden er feromonen verspreid in de boomgaarden waardoor mannelijke motten die wil paren gedesoriënteerd raken. Ten derde zijn er nog de biologische middelen ter bestrijding van de Afrikaanse fruitmot. Wij passen een combinatie van deze drie methoden toe, behalve in periodes wanneer er zeer veel fruitmotten voorkomen. Alleen dan passen wij bij aanvang van het seizoen chemische middelen toe. Smit verwacht dat er volgend jaar maatregelen voor het bestrijden van FCM voor citrus dat bestemd is voor de EU zullen worden ingevoerd.

Smit, die zelf een achtergrond in de entomologie heeft, vertelt dat de teeltmethoden van zijn bedrijf steeds 'groener' worden. Chemische interventie is voor ons een laatste redmiddel en geen regel. De middelen die wij jaarlijks aanwenden ter bestrijding van Citrus Black Spot lopen op tot wel €71,7 miljoen. Dit illustreert hoeveel belang de Zuid-Afrikaanse citrussector hecht aan exportstandaarden."


Voor meer informatie:
Piet Smit
Cedar Pack & Favourite Fresh Export
Tel: +27 22 921 2636
Publicatiedatum: