Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Koenders: “Belangen burgers en bedrijven bij Brexit voorop”

"Internationale bedrijven geïnteresseerd in vestigingsklimaat Nederland"

Het Nederlandse kabinet zal zich stevig inzetten om de belangen van de Nederlandse burgers en bedrijven te behartigen. Het kabinet wil snel duidelijkheid voor Nederlandse burgers en bedrijven die worden geraakt. Dit zei demissionair minister Koenders van Buitenlandse Zaken gisteren op een persconferentie. Het VK heeft gisteren de EU officieel laten weten de EU te verlaten en de uittredingsonderhandelingen te starten.

Economie
"De gevolgen voor het bedrijfsleven zullen in Nederland zeker voelbaar zijn. De Nederlandse economie is, op Ierland na, binnen de Europese Unie het meest verweven met die van het Verenigd Koninkrijk. Na Belgiƫ en Duitsland is het Verenigd Koninkrijk de derde exportbestemming van Nederland."

Waardedaling pond
De minister zegt te onderkennen dat sommige bedrijven nu al negatieve effecten van de Brexit ondervinden door de waardedaling van het Britse pond. Ook zegt hij te weten dat er nog veel onduidelijk is voor het bedrijfsleven. "Bedrijven zijn onzeker over de toekomst. Moeten we investeringen tegenhouden? Moeten we heffingen betalen op onze uitvoer? Krijgen we te maken met tijdrovende grenscontroles of andere handelsbelemmeringen? Die vragen zijn nu allemaal nog niet te beantwoorden, maar we gaan als Nederland pal staan voor ons belang."

Intensief overleg
Het kabinet voert al geruime tijd intensief overleg met het Nederlandse bedrijfsleven en andere belanghebbenden en is erop gefocust dat burgers en bedrijven zo min mogelijk overlast ondervinden van de Brexit. "Maar we gaan niet dicht tijdens de verbouwing", aldus Koenders.

Krenten uit de pap
Koenders onderstreept dat er straks geen sprake van kan zijn dat het VK de krenten uit de pap haalt als het gaat om toegang tot de interne markt. De vrijheden van personen, goederen, kapitaal en diensten zijn en blijven ondeelbaar. Markttoegang moet samengaan met een gelijk speelveld, onafhankelijk toezicht op naleving en hoge eisen aan bijvoorbeeld voedselveiligheid, zegt hij. Ook wil Nederland dat de Brexit niet gepaard gaat met concurrentie op bijvoorbeeld belastingregelingen, financieel toezicht en staatssteun met als gevolg uitholling van de positie van werknemers of sociale dumping.

Kansen

De Brexit biedt ook kansen voor Nederland, ziet Koenders. Zo is er een toenemende interesse van internationale bedrijven om activiteiten naar Nederland te verplaatsen of zich in Nederland te vestigen. Het kabinet ondersteunt de bedrijven die kansen zien en heeft extra mensen in de Verenigde Staten, in Londen en in Den Haag aangesteld om buitenlandse investeringen aan te trekken.

Bron: EVO
Publicatiedatum: