Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
ABN AMRO prognose:

"Vergrijzing is kans voor speciaalzaken in voeding"

Voedingsspeciaalzaken hebben het moeilijk. Zij raken omzet kwijt aan supermarkten, die de afgelopen jaren steeds meer inzetten op versproducten, mede om de beleving in de winkel te verhogen. De verkoopvolumes van de voedingsspeciaalzaken dalen daardoor.

In 2016 was er volgens het ABN AMRO een nipte groei maar zitten de voedingsspeciaalzaken nog 28% onder de verkopen die men voor de crisis behaalde. Wel verschillen de prestaties per specialisatie. Speciaalzaken in vis, halen zeer hoge marges en doen het de laatste jaren relatief goed. Hoewel het toenemende aanbod van vers onder supermarkten een bedreiging blijft, liggen er kansen voor speciaalzaken, bijvoorbeeld door de vergrijzing. Speciaalzaken zijn bij oudere generaties populair, wat een belangrijk pluspunt is. Door een hoge mate van service en expertise kunnen speciaalzaken zich onderscheiden richting hen. Mede daarom behoudt de speciaalzaak zijn relevantie als branche.

Vergrijzing Vooral in Flevoland, Utrecht en Noord-Holland groeit het aantal 65-plussers naar verwachting hard. In Friesland, Drenthe, Limburg en Zeeland is in 2030 relatief een groot deel van de bevolking 65-plusser: 26 tot 29%.
Hoewel wij dus kansen zien voor speciaalzaken, gaan we voor 2017 en 2018 uit van beperkte groei: ook vanwege de aanhoudende concurrentie door supermarkten.

Voor het rapport van ABN AMRO klik hier

Bron: ABN AMRO
Publicatiedatum: