Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Het lijkt of bedrijven niet realiseren dat ze in overtreding zijn"

Bananenrijpers sluiten ogen voor eerste wettelijk toegestaan ethyleenmengsel

Tholen - Hoewel fruit zelf ethyleen produceert, staat het middel tegelijkertijd als gewasbeschermingsmiddel te boek. Al in 2009 werd ethyleen Europees erkend als werkzame stof in de toepassing van gewasbeschermingsmiddelen. Hierbij geldt: een gewasbeschermingsmiddel is verboden tenzij het is toegestaan. Een toegelaten gewasbeschermingsmiddel mag niet zomaar in elk gewas worden gebruikt. Voor elk gewas moet een afzonderlijke toelating worden aangevraagd.
 
Sindsdien zijn er een aantal producten in de schemerzone terecht gekomen. Zo was er lange tijd geen alternatief voor ethyleen in bananenrijpcellen op de markt. Maar sinds december 2016 is het rijpingsgas Banarg toegelaten voor bananen en citrus. Het mengsel bestaat uit 4% ethyleen in stikstof en eind december liet het Ctgb (College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden) dit Linde-product na een uitgebreide toelatingsprocedure officieel toe voor gebruik in Nederland. Hiermee is Linde Gas de enige toegelaten leverancier voor deze toepassing in Nederland.

Terughoudend
Nederlandse bananenrijperijen reageerden in grote meerderheid erg lauw toen ze plots tot gewasbeschermingsmiddelengebruikers worden gerekend. "Gewasbeschermingsmiddelen zitten al snel in de sfeer van milieudelicten en er wordt enorm terughoudend naar gekeken. Men reageert onder het mom van 'daar hebben we nooit van gehoord', 'dat is voor ons niet van toepassing', 'het zal zo'n vaart niet lopen' of 'zolang de overheid me dat niet vertelt, blijf ik het gebruiken", vertelt Ronald Lugtenburg van Linde Gas Benelux.

"Wij willen zeker geen heksenjacht ontketenen in de sector, maar wel bewustwording creƫren dat er nu een alternatief middel beschikbaar is. We krijgen nu soms het gevoel dat bedrijven niet realiseren dat ze in overtreding zijn, maar het ethyleen gebruik is illegaal. Gebruik van ethyleen door bananenrijpers is jarenlang gedoogd, maar nu er een wettelijk alternatief op de markt is, kunnen bedrijven bij controles tegen de lamp lopen", merkt Ronald op. De NVWA is hiervoor in Nederland aangesteld als controlerende organisatie.

In Belgiƫ was het gebruik van ethyleen mengsels al langer toegestaan. "In de Belgische sector is de FAVV actief op het gebruik van het middel gaan controleren. Men heeft hierbij snel de koppen bij elkaar gestoken onder meer met de beroepsfederatie van gasproducenten om toestemming te vragen voor het ethyleen mengsel in bananenrijperijen, op voorwaarde dat de definitieve vergunning zou worden ingediend. De zogeheten 120-dagen-regeling is steeds opnieuw verlengd aan de bananensector, waarna in september 2016 akkoord werd gegeven voor de finale toepassing", vertelt Ronald.

Een andere regelgeving die op de achtergrond speelt is dat bedrijven autorisatie nodig hebben om gewasbeschermingsmiddelen toe te passen, middels een spuitlicentie. "Het is binnen de sector niet duidelijk dat voor het gebruik van ethyleengas een spuitlicentie vereist is", besluit Ronald. Linde Gas benadrukt geen slaatje uit de situatie te willen slaan, maar graag met de sector in gesprek te gaan om tot een werkbare oplossing te komen."

Namens het Ctgb bevestigt woordvoerder Hans van Boven dat het ethyleenmiddel staat vermeld in de openbare toelatingenbank (www.ctgb.nl/toelatingen). "De procedure voor toelating is als volgt: De producent (Linde Gas) dient een dossier in met een groot aantal (onderzoeks)gegevens, waarmee in voldoende mate wordt aangetoond dat het middel bij gebruik volgens het gebruiksvoorschrift veilig is voor mens, dier en milieu en dat het werkzaam is voor de aangevraagde toepassing. Deze onderzoeken worden getoetst door de beoordelaars van het Ctgb, waarna het College op grond van de uitkomsten van deze bestudering besluit tot toelating van het middel tot de Nederlandse markt voor gebruik volgens voorschrift."

De woordvoerder benadrukt dat het Ctgb de vrije toelating van middelen uitsluitend
beoordeeld op wetenschappelijke gronden. "Wij kijken niet naar praktisch gebruik in de markt. Die taak ligt bij de NVWA, die als handhaver toeziet op juist gebruik van - de door ons - toegelaten middelen."

Voor meer informatie:
Linde Gas Benelux
Havenstraat 1
3115 HC Schiedam
Mob: +31(0) 6 48870435
ronald.lugtenburg@linde.com
www.linde-gas.nl