Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Peru breidt citrusexport uit

Peru raamt dit seizoen meer dan 130.000 ton citrus fruit te exporteren. In 2016 is er 127.790 ton geëxporteerd, dus er wordt een toename verwacht van 2 tot 3 procent. Aldus de manager van the Associoation of Citruus Producers of Peru (ProCitrus), Sergio of the Castillo Valderrama. Midden maart is het seizoen van start gegaan en zal tot september duren. 

Castillo Valderrama geeft ook aan dat het land mogelijk meer kan produceren dan gedacht. Het zal allemaal afhangen van de hoeveelheden en het weer. Hij vertelt dat van de 130.000 ton citrus die er geëxporteerd wordt, het 115.000 ton aan mandarijnen (inclusief tangelo) zullen zijn. Peru heeft 110.000 ton mandarijnen geëxporteerd in 2016. ''De mandarijn doet het het beste in de citrussector. De mandarijnen zijn van goede kwaliteit, de productie gaat goed en we hebben geen last van insectenplagen. Het is een erg concurrerend gewas, '' zegt hij. Hij voegt hieraan toe, dat 25% van de export naar de Verenigde Staten gaat en 24% naar het Verenigd Koninkrijk. Nederland en Canada volgen. ''Deze vier markten tellen voor meer dan 80% van de totale export. Dezelfde percentages gelden voor het exporteren van de mandarijnen.''

Nieuwe markten
Del Castillo: ''Er wordt gewerkt aan een opening in de markt voor de mandarijnen in de Dominicaanse Republiek. De gezondheidsautoriteit van de Dominicaanse Republiek heeft ons vorig jaar bezocht voor een bespreking over sinaasappels. We mochten Valencia sinaasappels exporteren. Als het goed uitpakt, kunnen we toegang krijgen om al het citrus te exporteren.'

''Als dat het geval is,'' gaat hij verder. ''Zullen we in mei mogelijk bezocht worden door de vertegenwoordigers. Dan zullen we de richtlijnen voor het exporteren van mandarijnen en ander citrus afwerken. De Dominicaanse Republiek heeft een goede markt voor de verkoop. In hotels, restaurants en de rest van de horeca.''

''Een andere interessante markt, waar we nog mee bezig zijn, is Japan. Vertegenwoordigers van Japan zullen ons eind mei of begin april bezoeken om de afspraken over het exporteren van de mandarijnen op te stellen. Ik kan niet zeggen of we ook werkelijk gaan exporteren naar deze markt. Het bezoek van de vertegenwoordigers geeft wel aan dat ze open staan voor onderhandeling en dat ze geïnteresseerd zijn in onze mandarijnen, '' voegt hij eraan toe. 

Daarnaast vertelt hij dat Procitrus, samen met National Service of Agrarian Health (Senasa), druk bezig is met onderhandelingen met verschillende Aziatische landen zoals Thailand, Vietnam en Maleisië. 

Regen beïnvloedt het seizoen niet 
De manager van Procitus vertelt dat de regen, aardverschuivingen en overstromingen aan de noordkust van Peru, geen effect hebben op het citrusseizoen. De citrusproductie vind hoofdzakelijk plaats in de centrale kust, van het land. 
 
''We hebben geen schadeformulieren ontvangen. De velden zijn normaal. Door de vernielde wegen hebben we wel problemen met de leveringen aan de lokale markt. Bij de export hebben we hier geen last van, '' vertelt hij. Hij vertelt dat er problemen waren tijdens een zending mandarijnen naar Trujillo en Chicalayo. De mandarijnen zijn uiteindelijk doorgestuurd naar Lima. 

''De citroenen die geproduceerd zijn in Piura, ondervonden moeilijkheden tijdens de zending naar Lima. Dit leidde tot een bizarre prijsstijging. Inmiddels zijn trekken de prijzen weer bij, '' vertelt hij.

''Vervoer is het probleem. De velden zijn normaal, dus de productie ook. Het fruit blijft groeien aan de bomen en is nog niet geoogst. Er is een personeelstekort. De werknemers komen niet naar de velden om te oogsten ten tijde van nood, '' concludeert hij. 

Bron: agraria.pe
Publicatiedatum: