Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Lucratieve Egyptische uienexport na devaluatie pond

Zowel op de binnenlandse als exportmarkt brengen Egyptische uien momenteel hoge prijzen op. Dit is te danken aan het feit dat het vorige seizoen het Egyptische pond werd gedevalueerd, wat heeft geleid tot een zeer lucratieve exportmarkt. Egyptische uienexporteurs hebben hier maximaal van weten te profiteren door hun uien uit de opslag af te zetten. Als gevolg van deze ontwikkelingen was het seizoen korter dan gebruikelijk. De krappe aanvoer op de binnenlandse markt zorgde vervolgens voor prijsstijgingen. 

"Telers verwachten dit seizoen goede prijzen voor rode uien waarvan het seizoen in mei van start gaat. Aangezien we optimale weersomstandigheden hebben gehad, zal zowel de kwaliteit als de productie goed zijn," vertelt Mohamed El-Sheikh van het productie- en exportbedrijf Trade Island. Het seizoen van gele uien is al in februari begonnen en zal nog tot juni duren.

De hoge prijzen hadden een negatief effect op de Russische exportmarkt. Russische consumenten kunnen niet omgaan met prijsstijgingen van 50% tot 70%. Mohamed vertelt dat de Russische markt sowieso al minder interessant werd, zelfs al voor de devaluatie van het pond. 

De broers El - Sheikh van Trading Island
 
De FOB-prijs van gele uien bedraagt momenteel gemiddeld €278. Mohamed rekent op een productietoename van 20% tot 25%. Hoewel het nog te vroeg is om voorspellingen te doen, verwacht hij dat de vraag naar rode uien op de Britse markt dit seizoen goed zal zijn. "We doen meestal zaken op de Europese markt, met landen zoals Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Rusland, Frankrijk en Duitsland."

De grootste concurrenten voor Egyptische uien zijn India, gevolgd door China en Nederland. Hoewel de volumes uit India groter zijn, beschouwt Mohamed Nederland als een rivaal die de lat voor de uienproductie erg hoog legt. "De positie van Egypte als uienproducent is sterk maar we kunnen ons nog niet meten aan een concurrent als Nederland omdat we niet over de noodzakelijke faciliteiten en machines beschikken. Op dit moment testen we nieuwe rassen uit omdat we op zoek zijn naar de perfecte ronde ui, zoals die uit Nederland. In het kader hiervan reizen we zo'n drie keer per jaar naar Nederland om meer te weten te komen over teeltmethoden en rassen," vertelt Mohamed tot besluit.


Voor meer informatie:
 Mohamed El-Sheikh
Trading Island (Egypt)
Tel: 0020-342-82-089
Publicatiedatum: