Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spaanse citroenenafzet goed voor €710 mln

In het afgelopen seizoen hebben Spaanse citroenen een omzet gegenereerd van €710 miljoen, waarvan 80% afkomstig is van Murcia. Dit blijkt uit informatie van de brancheorganisatie Ailimpo. Er werd in Murcia voor €568 miljoen gefactureerd voor de omzet van citroenen en voor de verwerking van citroenen tot sap en essentiële oliën.

De oogst van Fino-citroenen is bijna afgerond en zal na afloop een volume hebben van 762.000 ton. Daarnaast gaat bijna de oogst van Verna-citroenen van start, waarbij het volume wordt geraamd op 230.000 ton. 60% van dit volume zal afkomstig zijn van teeltbedrijven in Murcia. De resultaten van dit seizoen zullen een herhaling of misschien zelfs een verbetering zijn van het seizoen van 2015/2016, vooral omdat er nu nauwelijks concurrentie is vanuit Turkije en Argentinië. De huidige prijzen lopen van €0,30 tot €0,40 per kilo, terwijl de productiekosten neerkomen op €0,14.

De regio van Murcia heeft een areaal van 21.662 hectare voor de teelt van Fini-citroenen (79%) en Verna-citroenen (21%). Dit areaal is 56% van het totale Spaanse areaal van 38.105 hectare. De 5,5 miljoen citroenbomen in Murcia staan voor het grootste deel in Vega Media del Segura, in de Guadalentín-vallei, in Campo de Cartagena en in mindere mate in de regio van de Mula-rivier. Deze gebieden produceren samen 60% van alle Spaanse citroenen.

Het totale areaal voor de citroenteelt in de EU komt neer op 62.855 hectare. Spanje is met 60,6% van dit areaal het lidstaat met de grootste citroenenproductie, waarbij de regio Murcia op zich zelf verantwoordelijk is voor 34,4% van de totale productie in de EU. Italië staat op de tweede plaats met 16.634 hectare, gevolgd door Griekenland met slechts 5.180 hectare.

Van de omzet van €710 miljoen van het vorige seizoen kwam €635 miljoen neer op de omzet van verse citroenen. €40,8 miljoen kwam van de verwerking tot geconcentreerd sap en €34,2 miljoen van de verwerking tot essentiële oliën. Spanje staat op de eerste plaats in de wereld als het om het vermarkten van verse citroenen gaat en heeft op dit vlak een marktaandeel van 22%. Het land staat op de tweede plaats wat betreft de verwerking tot citroensap met een marktaandeel van 15%. 80% van beide segmenten van de Spaanse citroensector is in handen van Murcia.
Publicatiedatum: