Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wetenschap omarmt aardappel als duurzame keuze tijdens Tweede Aardappelcongres

Het tweede Aardappelcongres op 16 maart trok veel diëtisten, wetenschappers, gewichtsconsulenten en vertegenwoordigers uit de aardappelsector. Het Aardappelcongres wordt georganiseerd door de Nederlandse Aardappel Organisatie, om een objectief podium te bieden voor kennis over de aardappel, gericht op foodprofessionals.



De aardappel is een groente
Volgens trendwatcher Marjan Ippel is de aardappel 'het nieuwe vlees': hij past in het moderne eetpatroon van de jongere generaties zoals de millennials. Niet alleen als de klassieke aardappel-groenten-vlees maaltijd, maar in internationale gerechten als curry's, een shepherds pie, de baked potato met groentenvulling en de hasselback potato. Ippel: "De aardappel verdient een veel prominentere plek op ons bord en moet in de voedingsleer voortaan als groente worden beschouwd. Aardappelen bevatten dezelfde vitamines en vezels als groenten en worden wereldwijd dan ook als groente beschouwd. Behalve in Nederland!"

Dit geluid kwam ook van diëtist Lisa Steltenpool die pleitte voor plantaardig eten. Uit onderzoek blijkt dat mensen die plantaardig eten veel minder kans hebben op hart- en vaatziekten, de nummer één doodsoorzaak in Nederland. In haar veganistische piramide maakt ze gebruik van peulvruchten als plantaardige bron van eiwitten, van volkoren granen en zeer ruime porties groenten, fruit en aardappelen. Ook Steltenpool schaart de aardappel onder de groenten.

"Het klimaatprobleem ligt op je bord"
Hans Blonk van Blonk Consultants heeft een programma ontwikkeld dat de effecten van voeding op het klimaat berekent. Volgens de berekeningen van Blonk heeft de consumptie van een runderbiefstuk de meeste uitstoot van broeikasgassen per kilogram product. Aardappelen scoren goed op dit punt en blijven in een klimaatvriendelijk dieet dus op de menukaart staan.

Diabetes type 2 omkeerbaar door goede voeding
Hoogleraar diabetologie Hanno Pijl doet baanbrekend onderzoek naar de behandeling van Diabetes type 2 met een gezonde leefstijl. Voor mensen met diabetes geldt dat ze niet goed om kunnen gaan met koolhydraten en dat ze die het beste kunnen beperken in de voeding. Hoe streng die beperking moet zijn, is zeer individueel bepaald', aldus Pijl. De Glycemische Index is daarvoor in de praktijk niet geschikt, omdat de stijging van het bloedglucosegehalte door zeer veel factoren wordt bepaald en ook nog individueel zeer verschillend is.

Prof. Dr. Ben J.M. Witteman, MDL-arts, ging nader in op het Prikkelbare Darmsyndroom, de meest voorkomende oorzaak van buikklachten in Nederland. Het in opkomst zijnde FODMAP-dieet kan hierbij uitkomst bieden. Aardappelen bevatten bijna geen FODMAP's en passen dus goed in dit dieet.

Alle presentaties zijn hier terug te zin in de Pieperbibliotheek.

Bron: NAO
Publicatiedatum: