Wetenschap omarmt aardappel als duurzame keuze tijdens Tweede Aardappelcongres
De aardappel is een groente
Volgens trendwatcher Marjan Ippel is de aardappel 'het nieuwe vlees': hij past in het moderne eetpatroon van de jongere generaties zoals de millennials. Niet alleen als de klassieke aardappel-groenten-vlees maaltijd, maar in internationale gerechten als curry's, een shepherds pie, de baked potato met groentenvulling en de hasselback potato. Ippel: "De aardappel verdient een veel prominentere plek op ons bord en moet in de voedingsleer voortaan als groente worden beschouwd. Aardappelen bevatten dezelfde vitamines en vezels als groenten en worden wereldwijd dan ook als groente beschouwd. Behalve in Nederland!"
Dit geluid kwam ook van diëtist Lisa Steltenpool die pleitte voor plantaardig eten. Uit onderzoek blijkt dat mensen die plantaardig eten veel minder kans hebben op hart- en vaatziekten, de nummer één doodsoorzaak in Nederland. In haar veganistische piramide maakt ze gebruik van peulvruchten als plantaardige bron van eiwitten, van volkoren granen en zeer ruime porties groenten, fruit en aardappelen. Ook Steltenpool schaart de aardappel onder de groenten.
"Het klimaatprobleem ligt op je bord"
Hans Blonk van Blonk Consultants heeft een programma ontwikkeld dat de effecten van voeding op het klimaat berekent. Volgens de berekeningen van Blonk heeft de consumptie van een runderbiefstuk de meeste uitstoot van broeikasgassen per kilogram product. Aardappelen scoren goed op dit punt en blijven in een klimaatvriendelijk dieet dus op de menukaart staan.
Diabetes type 2 omkeerbaar door goede voeding
Hoogleraar diabetologie Hanno Pijl doet baanbrekend onderzoek naar de behandeling van Diabetes type 2 met een gezonde leefstijl. Voor mensen met diabetes geldt dat ze niet goed om kunnen gaan met koolhydraten en dat ze die het beste kunnen beperken in de voeding. Hoe streng die beperking moet zijn, is zeer individueel bepaald', aldus Pijl. De Glycemische Index is daarvoor in de praktijk niet geschikt, omdat de stijging van het bloedglucosegehalte door zeer veel factoren wordt bepaald en ook nog individueel zeer verschillend is.
Prof. Dr. Ben J.M. Witteman, MDL-arts, ging nader in op het Prikkelbare Darmsyndroom, de meest voorkomende oorzaak van buikklachten in Nederland. Het in opkomst zijnde FODMAP-dieet kan hierbij uitkomst bieden. Aardappelen bevatten bijna geen FODMAP's en passen dus goed in dit dieet.
Alle presentaties zijn hier terug te zin in de Pieperbibliotheek.
Bron: NAO