Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Strikte regels maken export Thailand naar Europa moeilijk

Tholen - Wat de gevolgen kunnen zijn van ongecontroleerde export naar Europa ervaren de Thaise exporteurs. Na jaren waarin de markt werd overspoeld met nauwelijks gecontroleerde producten, sloot de EU de deuren. Importeisen werden aangescherpt, producten vaker gecontroleerd, exporteren werd voor de Thaise ondernemers vrijwel onmogelijk. Veera Likanasudh, managing director van Koerner Agro, is een van de weinige exporteurs die overeind bleef sinds de regels werden aangescherpt. Hij vreest eenzelfde scenario voor andere landen in de regio.

"De Thaise producten worden veel gecontroleerd," vertelt Veera. Vijf jaar geleden telde Thailand nog 200 exporteurs, nu zijn er nog minder dan 40 over die naar Europa mogen verschepen. Oorzaak ligt in de strengere eisen die de EU stelt aan de groenten en betere naleving van die regels. Die strengere aanpak volgde op een fors aantal overschrijdingen van onder andere MRL-normen. Thaise exporteurs stuurden ongecontroleerde producten naar Europa. Uiteindelijk was de maat vol. De EU stelde regel 669 in werking, waardoor 10 tot 20 procent van de Thaise producten die regelmatig de normen overschreden gecontroleerd moet worden bij binnenkomst. Net voordat de EU een importban afkondigde, besloot de Thaise regering het heft in eigen hand te houden. Exporteren naar Europa werd aan banden gelegd. Alleen gecertificeerde exporteurs mogen zich nog op die markt begeven.



Hoge eisen, kleine volumes
"Wij waren één van de eerste bedrijven die weer toestemming kreeg om te exporteren," vertelt Veera. De Thaise exporteur werkt al veertien jaar samen met Nature's Pride om de producten op de Europese markt te brengen. Daarnaast heeft de exporteur een eigen verkoopkantoor in Duitsland. Het assortiment bestaat vooral uit babymais, asperges, pepers en passiefruit. Voor die producten heeft het bedrijf certificaten voor de export. Alle producten worden gevlogen. De kosten daarvoor zijn soms meer dan de waarde van het product, maar het is de enige oplossing. Veera onderzocht zeevracht, maar de transittijd van 30 dagen tussen Bangkok en Rotterdam was te lang.



"De markt groeit," verzekert Veera. "De afgelopen jaren hebben we nooit genoeg volume gehad om aan de vraag te voldoen." Om aan de strenge Europese eisen te voldoen, investeert hij in de teelt. "We werken met contracttelers, die wij alle noodzakelijke dingen leveren, zoals de zaden, meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen om volledige controle te hebben over de producten die ze gebruiken. Ook garanderen we een hogere prijs dan andere handelaren, maar de producten moeten wel aan de eisen voldoen." Dat laatste is een uitdagende combinatie. de meeste telers willen wel een goede prijs, maar tegen een minimale inspanning.

Lab-testen noodzakelijk
Er zijn zo'n 1.000 kleine telers aangesloten bij Koerner Agro. Gemiddeld hebben die telers nog geen hectare aan land. Omdat een GlobalGAP certificaat vereist is, maken de telers gebruik van de speciale regeling die de internationale certificeerder stelde voor kleine telers. In groepen kunnen ze het beoogde certificaat aanvragen, zoals GlobalGAP optie 2.

"Ik moet heel voorzichtig zijn, anders raak ik mijn exportlicentie kwijt," vervolgt Veera. Koerner Agro exporteert 70 procent van alle producten naar Europa, daarmee is dat verreweg de belangrijkste markt. Om te voorkomen dat hij zijn licentie verliest, laat Veera de producten in Europese laboratoria testen voordat hij exporteert. Gemiddeld wordt in een Thais laboratorium op 200 stoffen geanalyseerd. In Europa wordt naar 400 bestanddelen gekeken.



Aanhoudend strenge controles
Voorlopig lijkt er geen einde te komen aan de strenge eisen van de EU en houdt de Thaise regering de strakke procedures aan. "De regering neemt het heel serieus," vertelt Veera opgelucht. "Als de regering het niet serieus zou nemen, krijgen we weer problemen en worden we geboycot. Alle handel gebeurt nu boven de tafel."

In reactie op de strengere regels voor de Thaise exporteurs, zag Veera veel bedrijven vertrekken naar landen in de regio. Laos, Birma en Vietnam exporteren nu veel exotische groenten en fruit naar Europa. "Veel van die producten uit deze landen worden nog niet regelmatig zo streng gecontroleerd door de EU, maar dat is aan het veranderen," voorspelt de Thai. Hij verwacht dat als in de EU veel overschrijdingen worden aangetroffen ook voor deze landen een boycot dreigt. Net als Thailand moeten deze landen de standaarden opkrikken als ze willen blijven exporteren. "Sommige producten uit bijvoorbeeld Vietnam staan al op de 669-lijst (de lijst met maatregelen van de EU, red.). Als ze er eenmaal op staan is het heel moeilijk om ze van die lijst af te krijgen. Dat kan alleen als de producten veiling zijn," weet Veera.

Meer informatie:
Koerner Agro
Veera Likanasudh
veera@koerneragro.com
www.koerneragro.com