Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Franse walnoten worden in water gewassen in plaats van chemicaliën"

Het Franse walnotenseizoen begint pas weer in oktober maar Coopenoix verkoopt zijn producten jaarrond. "Buiten het seizoen exporteren we onze walnoten met name naar Italië en Spanje en ze zijn uiteraard ook in Franse supermarkten te koop," vertelt Christine Bonnet, salesmanager van het bedrijf. "Gedurende het seizoen exporteren we naar Duitsland, Italië en Spanje en in mindere mate naar Denemarken, Zweden en Zwitserland. In Nederland en Duitsland worden walnoten vooral in de periode van oktober tot aan kerst gegeten. In Zuid-Europa maken walnoten echter vaker onderdeel uit van de dagelijkse voeding dan in Noord-Europese landen."


Goed seizoen
"We hebben een uitstekend seizoen gehad met goede volumes. Onze productie groeide met 1.000 ton ten opzichte van vorig jaar en dat betekent een toename van 15%," vervolgt Christine. "Dit is te danken aan het prima weer dat we hadden met optimale omstandigheden tijdens de bloei. Over het algemeen waren de prijzen ook prima. De maten waarvan we de grootste volumes hadden, waren iets goedkoper dan de maten waarvan de volumes beperkt waren."



Streekproduct

"Wij telen onze walnoten in de regio Grenoble en walnoten zijn een typisch streekproduct. We werken met 500 telers die voor ons het speciale ras Franquette produceren. De Franquette walnoot wordt geroemd vanwege zijn goede smaak die verfijnder is dan die van andere rassen. We produceren ook Noix de Grenoble, een lokaal product dat het BOB-keurmerk draagt."



Verschil met Amerikaanse walnoten

Walnoten zijn een arbeidsintensief product en Coopenoix huurt om deze reden extra arbeidskrachten in tijdens de oogstperiode. "Gedurende het seizoen hebben we zo'n 60 mensen in dienst om met de oogst te helpen. De noten worden mechanisch geplukt maar er zijn mensen nodig om ze te wassen en sorteren," vertelt Christine. Ons personeel dopt de noten ook, aangezien we zowel gepelde als walnoten in de dop leveren. We leveren zo'n 7.000 ton conventionele walnoten in de dop, waarvan ongeveer 700 ton biologisch is en 300 ton gepelde noten. Na het doppen worden de walnoten gewassen."


Het verschil tussen Franse en Amerikaanse walnoten zit hem in de manier waarop ze gewassen worden. "Amerikaanse walnoten worden met chemicaliën gewassen waardoor zij er gebleekt uitzien. Het gebruik van dergelijke chemische middelen is in Frankrijk echter niet toegestaan en wij wassen onze noten dan ook uitsluitend in water. Dit levert walnoten op die wat bruiner van kleur zijn maar ook gezonder en vrij van chemicaliën."


Voor meer informatie:
Christine Bonnet
COOPENOIX
Tel: +33 476 369 521
c.bonnet@coopenoix.com
www.coopenoix.com

Publicatiedatum: