Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Chayenne Wiskerke, Wiskerke Onions:

"Goede lokale oogsten brengen uienmarkt in onbalans"

Tholen - De Hollandse uienexporteurs kampen met een tekort aan afzetmogelijkheden. "Overal in Europa is veel product en ook nog eens van een goede kwaliteit. Gemiddeld gezien is in heel Europa de voorraad vandaag de dag een kleine 10% hoger en een land als Duitsland heeft zelfs ruim 30% meer voorraad dan vorig jaar", vertelt Chayenne Wiskerke van Wiskerke Onions. "Hetzelfde beeld zien we wereldwijd. De Verenigde Staten hebben goede opbrengsten en een lage prijs en ook India heeft een grote productie. Export naar Braziliƫ is absoluut niet aan de orde vanwege de goede oogst lokaal ook in de omliggende landen."



"Verder zien we de eerste importuien op de Europese markt arriveren, terwijl daar eigenlijk geen vraag naar is omdat er voldoende lokale uien van nog zeer goede kwaliteit beschikbaar zijn. Dit zorgt al met al voor een onbalans op de markt en met die effecten hebben we nu te maken. De exportcijfers voor week 8 zijn teruggezakt naar een volume van 12.000 ton, terwijl we eigenlijk 16/17.000 ton moeten realiseren, maar er is geen land ter wereld die dit volume vandaag de dag op kan nemen. Feitelijk draaien we momenteel op een 40% van de Nederlandse verwerkingscapaciteit", vervolgt Chayenne. "Dat resulteert in een dalende prijs, die overigens niets goed doet, omdat er daardoor geen extra verkoop wordt gerealiseerd. Met name de middelsortering is erg moeilijk af te zetten. We hebben gelukkig de beschikking over een sterke kwaliteit, maar voor sommige partijen wordt het wel tijd om ze af te zetten."

Export nu 15.000 ton achter
"Het is niet allemaal kommer en kwel. Zo komen er richting Pasen misschien nog wel kansen en hebben we een fantastische eerste helft van het seizoen achter de rug. Tussen week 27 en 52 zijn er 610.000 ton uien uit Nederland geƫxporteerd en dat is zelfs 10.000 ton meer dan vorig jaar. We zien echter wel dat het in de tweede helft van het seizoen steeds lastiger wordt en op dit moment loopt de export al ruim 15.000 ton achter op vorig jaar. Toen gingen er van week 1 tot en met de nieuwe oogst in week 27 maar liefst ruim 430 miljoen kilo uien weg, goed voor een export van een 16/17.000 ton per week en dat lijkt nu niet meer haalbaar."

"Men wijst dan snel naar het missen van de Russische markt, maar mocht die markt weer opengaan, dan zullen we ook weer opnieuw de strijd aan moeten gaan met "de nieuwe" leveranciers waaronder Turkije, Egypte en China, die nu de weg naar de Russische markt hebben gevonden", vertelt de exporteur. "Ik ben zeker niet negatief over de toekomst van de Nederlandse uienexport, maar op dit moment zijn de exportkansen er even niet en zullen we geduld moeten hebben. Ook het tekort aan reefercontainers in combinatie met de enorme verhoging van de scheepvaarttransportkosten maakt het voor importeurs momenteel nog wat gecompliceerder."

Voor meer informatie:
Chayenne Wiskerke
Wiskerke Onions
Tel: 0113-382210
Chayenne@wiskerke-onions.nl
www.wiskerke-onions.nl