Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Groente werkt stressverlagend

Door drie of vier porties groente per dag te eten, zouden mensen hun stressniveau kunnen verlagen. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van de universiteit van Sydney, gepubliceerd in British Medical Journal Open, onder 60.000 Australiërs van 45 jaar en ouder. Zij werden gedurende de periode 2006 tot 2008 en in 2010 ondervraagd over hun groenten- en fruitconsumptie, levensstijl en mate van psychische stress.

Daaruit bleek dat mensen die drie of vier porties (225 tot 300 gram) groenten aten, de kans op stress met 12 procent zagen verkleinen vergeleken met personen die geen groenten aten of slechts een portie (75 gram). Onderzoeksdeelnemers die vijf tot zeven porties groenten én fruit aten, lieten de kans met 14 procent slinken ten opzichte van mensen de nul tot vier porties aten.

Bij vrouwen werd een nog significanter verschil opgemerkt. De groep vrouwen die vijf tot zeven porties groenten fruit aten, hadden gemiddeld 23 procent minder kans op stress dan vrouwen die geen of een portie consumeerden.

"Uit dit onderzoek blijkt dat niet alleen de combinatie van dagelijks groenten en fruit de kans op stress verkleint, maar dat ook door alleen regelmatig groenten te eten die kans al lijkt af te nemen", aldus dokter Melody Ding van de universiteit van Sydney. Er werd geen opvallend voordeel aangetroffen bij personen die alleen veel fruit aten en geen groenten.

Bron: Nu.nl
Publicatiedatum: