Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

WWF wil meer transparantie in het groenten- en fruitschap

Het WWF Zwitserland wil meer transparantie in de winkelschappen. Slechts in enkele gevallen zouden retailers aangeven of groenten en fruit ingevlogen zijn of uit kassen stammen die met fossiele brandstoffen verwarmd worden, zegt de natuurbeschermingsorganisatie. Dergelijke levensmiddelen zouden voor een slechte klimaatbalans zorgen, zo bleek uit een onderzoek van ETH Zürich in opdracht van het WWF. Groenten en fruit die daarentegen in hoog efficiënte plantages geteeld worden, verwarmd met duurzame energie en met een minimaal gebruik van water, bemesting en gewasbeschermingsmiddelen zouden het klimaat duidelijk minder belasten.

Volgens het onderzoek belast 1 kilo groene asperges uit Zwitserland of Duitsland het klimaat omgerekend met bijna 1 kilo CO2. Dezelfde hoeveelheid groene asperges uit Spanje, getransporteerd met een vrachtwagen, belast het milieu met 1,5 kilo CO2. Wanneer dezelfde hoeveelheid groene asperges echter uit Peru stamt en in wordt gevlogen, belast ze het milieu met maar liefst 15 kilo CO2.

Ook kassen belasten het klimaat: in de winter veroorzaakt een kilo zongerijpte tomaten uit Spanje circa 0,5 kilo CO2, terwijl een kilo tomaten uit een met fossiele brandstoffen verwarmde Zwitserse kas in mei tien keer zoveel CO2 veroorzaakt. Pas wanneer het weer ook in Zwitserland warm genoeg is voor tomaten en er geen verwarmde kassen meer nodig zijn, is de aankoop aan te bevelen, benadrukt het WWF. Dat is vanaf circa juni het geval.
Publicatiedatum: