Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Goede vooruitzichten voor kersenseizoen in Tarragona

Spaanse kersen vroeg in de bloesem

Gedurende de eerste week van maart werden er in delen van Spanje recordtemperaturen gehaald met uitschieters tot wel 30 graden. "Dit was al in geen 100 jaar meer voorgekomen," legt David Manero uit, partner van het bedrijf Cerima Cherries. 



Volgens de producent/exporteur heeft dit ertoe geleid dat de kersenbomen 5 dagen eerder dan gebruikelijk in bloei zijn gekomen.



Momenteel zijn de temperaturen weer gedaald naar het normale niveau en hoewel er nog een kleine kans op vorst is, wijst alles tot dusver op een goed seizoen. "De komende dagen zullen echter bepalend zijn voor de zetting. Vooralsnog ziet alles er goed uit nu de temperatuur weer normaal is en de bijen onophoudelijk in de weer zijn. Afgelopen winter telde voldoende koude uren en dat is waarom de bloei nu zo kort en intens is," legt Manero uit.

Telers zijn nog wel op hun hoede vanwege de mogelijke kans op vorst. "Er zijn lagere temperaturen voorspeld met minima tussen de 3,5 tot 3 graden. Wanneer de temperatuur echter nog verder daalt, lopen we risico op vorst wat tot grote problemen zou kunnen leiden."



Onderhandelingen over toegang Chinese markt 
Het Cherry Sector Board, dat alle grote Spaanse productieregio's vertegenwoordigt, voert besprekingen om versneld toegang tot de Chinese markt te krijgen. De Spaanse kersen moeten hiervoor wel aan een een specifiek exportprotocol voldoen.
"Vorige week is er een ontmoeting geweest met het ministerie van Landbouw om het proces te bespoedigen. Aangezien er geen protocol is, voldoen we nog niet aan de eisen van Chinese importeurs die wel aangegeven hebben belangstelling voor onze kersen te hebben," vervolgt Manero. Naast China hoopt Cerima ook toegang tot andere Aziatische markten te krijgen, zoals Thailand en Zuid-Korea. Dit zal telers helpen hun volumes te vermarkten aangezien er de komende drie jaar een forse productiestijging wordt verwacht.



Voor meer informatie:
David Manero
Cerima Cherries
T: +34 977 418 346
M: +34 696 869 388
cerima@cerimacherries.com
www.cerimacherries.com


Publicatiedatum: