Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bio-aardappelen: prijsverschil ten opzichte van conventionele aardappelen toegenomen

In de Zwitserse retail kostte een winkelmandje gevuld met biologische aardappelen (1,5 kg vastkokende en 0,65 kg zachtkokende) in 2016 gemiddeld 84% meer dan eenzelfde mandje gevuld met conventionele aardappelen. Gekeken naar een langere periode vanaf 2005 ziet men men dat het prijsverschil tussen de prijzen van biologische en conventionele aardappelen tot 2014 is toegenomen en sindsdien op meer dan 80% ligt.



De samenstelling van het winkelmandje waarnaar werd gekeken komt overeen met de gemiddelde maandelijkse aankoop van vast- en zachtkokende aardappelen van een Zwitsers gezin met twee kinderen.

Hoge prijzen voor bio-aardappelen in 2016
Belangrijke redenen voor het prijsverschil zijn de hoge kosten van de biologische productiewijze en het verhoogde risico op oogstuitval en verlies van opgeslagen voorraden. Deze risico's ontstaan omdat er bij biologische aardappelen afgezien wordt van het gebruik van synthetische gewasbeschermingsmiddelen en middelen die het kiemen tegengaan. Een kleinere opgeslagen hoeveelheid van de oogst uit 2015 en oogstuitval vanwege de natte voorzomer van 2016, hebben op de kleinere bio-aardappelmarkt in de tweede helft van het jaar tot sterker stijgende retailprijzen geleid dan op de markt voor conventionele aardappelen.

Prijs van conventionele aardappelen bepalend voor prijsverschil ten opzichte van bio-aardappelen
In de periode van 2005 tot 2016 vertonen de prijzen van conventioneel geproduceerde aardappelen een licht dalende tendens. Zo kostte een winkelmandje met conventionele aardappelen tussen 2011 en 2016 gemiddeld 11% minder dan in de periode 2005-2010. De prijs van een winkelmandje met biologische aardappelen veranderde in deze periode nauwelijks (-0,6 %). In 2014 was er sprake van het grootste prijsverschil tussen biologische en conventionele aardappelen en tegelijkertijd ook van de laagste prijs voor conventionele aardappelen. Dit maakt aanschouwelijk dat het prijsverschil vooral bepaald wordt door de prijsontwikkeling van conventionele aardappelen.
Publicatiedatum: