“Positieve stemming vruchtgroenten, maar race moet nog gelopen worden”
"Onze Spaanse 'collega's' hebben na een aantal mooie winters een klimatologisch moeizame start gehad. Dat uit zich in de mindere kwaliteit van de producten en geeft over de hele breedte toch wel het besef dat Nederland in staat is om structureel, kwalitatief hoogwaardige producten te leveren", vertelt Hans. "Verder zien we veel positieve belangstelling bij de consument voor onze vruchtgroenten, net als bij de overheid die meer meewerkt om de consumptie van gezonde producten te stimuleren."
Bij Van Nature is het totale areaal dit jaar wederom iets gestegen. "In tomaat hebben we een kleine uitbreiding. Verder neemt de diversificatie van producten toe. Kleurrijk, smaakvol en kleiner zijn daarbij de trend. Dat zie je bij courgettes en Courgette Fleurs, maar ook bij tomaten. Daarnaast heeft Van Nature, vanuit haar markt- en klantgerichte werkwijze, meer vaste en concrete afspraken met klanten gemaakt. Telers zoeken vastigheid en klanten willen die ook geven. Daarmee wordt in mijn ogen de consument ook serieuzer genomen, want die krijgt hetzelfde ras van dezelfde teler aangeboden in plaats van dat het aanbod wekelijks fluctueert."
"Over de hele linie zijn de producties in Nederland rustig van start gegaan. Ook in de Nederlandse kassen zijn we tenslotte van het zonlicht afhankelijk", blikt Hans terug op de start van het Holland-seizoen. "In tomaten zien we dat jaarrond teelt steeds belangrijker wordt en dat de belichte teelt toeneemt. Datzelfde zien we bij komkommers, waarbij naast de belichte teelt ook de hogedraadteelt een toenemende belangstelling geniet. Het Nederlandse aubergine-areaal is gekrompen, terwijl de vraag naar dit product verder stijgt, dus dat biedt vertrouwen."
"In de paprika's hebben we dit seizoen in Nederland een uitbreiding gezien en voor volgend jaar staat een verdere uitbreiding al gepland. Ook in Spanje zien we dat de paprikateelt - meer dan de tomatenteelt – in de belangstelling staat. Het is daarom zaak dat we een goede afzet voor onze paprika's vinden", vertelt Hans. Met de paprika-export naar China die dit voorjaar van start gaat, is de eerste stap gezet. De verwachtingen zijn hooggespannen. "Gezien de grootte van het land kan het eigenlijk maar twee kanten op. Of er gaan serieuze aantallen heen of een beetje, maar dan is het project feitelijk mislukt en daar gaan we natuurlijk niet vanuit," besluit Hans.
www.nature.nl