Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jaap de Ruijg, Van der Lans International:

"Ondanks grote Europese oogst ruimte voor N-Zeelandse en Tasmaanse uien"

Tholen - Bij Van der Lans International ging vorige week het Nieuw-Zeelandse uienseizoen van start. "Het groeiseizoen van de uien in zowel Nieuw-Zeeland als in Tasmanië is goed geweest. Met iets meer regen dan normaal worden er wat grovere uien verwacht en zullen er minder kleine, drielingen en 40/60 mm naar Europa komen", verwacht Jaap de Ruijg van Van der Lans International.



"De klimatologische omstandigheden zijn op het zuidelijk halfrond optimaal gedurende de oogstperiode. Door de overheersende wind, de sterke zonnestraling en de schone lucht (geen luchtvervuiling) kunnen de uien op het land goed drogen en na de oogst zonder mechanische hoogstandjes klaar gemaakt worden voor export", vervolgt de importeur.



Ondanks de grote oogst in Europa is er volgens Jaap dit jaar er toch ruimte voor de kwalitatief hoogwaardige Nieuw Zeelandse en Tasmaanse uien. "Vanwege de ruime hoeveelheid Europese uien hebben we daarom de piek van de aanvoer vanuit het Zuidelijk Halfrond voor het midden -einde van het seizoen gepland. De uien ex Nieuw Zeeland en Tasmanië zijn beschikbaar voor alle Europese pakbedrijven in jumbo zakken van +/- 1300 kg. De logistieke afhandeling wordt door ons team van medewerkers zelf verzorgd."



Vers gepakt
De op- en overslag en kwaliteitscontrole vindt plaats bij Jonika in Oostdijk. "Door gebruik te maken van dit gespecialiseerd sorteerbedrijf zijn we in staat flexibel en snel tegemoet te komen aan de wensen van onze klanten. Dit houdt in dat we naast belevering van pakbedrijven in staat zijn om zelf iedere gewenste klein verpakking te kunnen aanbieden. Voor onze afnemers op de groothandelsmarkten hebben wij een speciaal pakket, waarbij wij 'vers gepakt' in de juiste emballage kunnen aanbieden. Zoals bijvoorbeeld in zakken van 5 , 10 en 25 kg. en EPS-kratten. Doordat we zelf verpakken wordt de beste kwaliteit gegarandeerd", benadrukt Jaap.



"De maatvoering zal hoofdzakelijk zijn 45/55, 50/60, 55/65 en 80/100.
Rode uien uit Nieuw Zeeland en Tasmanië verwachten we in kalenderweek 13. Net als bij de gele uien valt de oogst dit jaar ook grover uit. Beschikbare sorteringen zijn hoofdzakelijk 40/50, 40/60, 45/65, 50/70 , 60/70,70/80 zijn, waarbij de piek ligt bij de 50/70 sortering . De ervaring van de laatste jaren heeft ons geleerd dat de 10 mm sortering bij klein verpakking, in zowel geel als rood, een homogenere aanblik geeft en daardoor er attractiever uitziet. Vanaf einde mei tot begin augustus zullen wij dan omschakelen naar de import rode uien vanuit Egypte."

Witte uien uit Australië worden verwacht per week 14. Dit jaar zullen we, om een nog hogere kwaliteit te kunnen garanderen, de uien van cal. 50/60 mm uitsluitend in bins, houten kisten met een inhoud van ca. 600 kg., van Australië naar Nederland transporteren. De bin heeft het voordeel dat tijdens het transport de uien veel beter belucht kunnen worden, wat bij rode uien al jaren de standaard is, en bij het kleinverpakken de kans op beschadigingen geringer is. De maten 60/70 en 60/80 zullen worden verpakt in originele bandzakken van 10 kg. Door de grote van de uien is de beluchting beter. De ronde, perfect afgerijpte en echte kristalwitte uien uit Australië zijn bij de gespecialiseerde sorteerbedrijven ieder jaar in trek.



Chileense uien
"Vanaf midden april, als de temperaturen wat hoger zijn, zullen we Chileense uien in de maten 1, 2, 3 en 4A kunnen aanbieden. De oogst in Spanje was groot maar de bewaarbaarheid van deze uien gaat in het voorjaar hard achteruit. Oogstberichten die we van onze afladers hebben ontvangen stemmen ons optimistisch voor wat betreft de kwaliteit. Natuurlijk hebben wij naast de genoemde overzee uien ook continu Hollandse uien beschikbaar 12 maanden per jaar. Gele en rode uien in alle gewenste verpakkingen en sorteringen. Vanzelfsprekend GlobalGAP-gecertificeerd en dit seizoen van uitstekende kwaliteit", besluit Jaap.

Voor verdere informatie:
Jaap de Ruijg
Van der Lans International
Tel: 0031(35) 642 26 22
jaap@vanderlans.com
www.vanderlans.com