Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Zodra ons fruit verpakt is, start het seizoen in de Kaap. Een goede wisselwerking"

Appelsector in noorden Zuid-Afrika blij met goede prijzen

Zuid-Afrika is beroemd om zijn appelen uit de Westkaap. Toch worden er de laatste twintig jaar steeds meer appelen geproduceerd in nieuwe teeltgebieden zoals Mpumalanga, Free State en Limpopo. 

Telers in deze regio's hebben als voordeel dat hun appelen op een lege markt komen. Soms zelfs al half december wat een garantie is voor goede prijzen. Consumenten kunnen dus genieten van vers geplukte appelen op een moment dat appelen uit de Westkaap al maandenlang in opslag liggen.

Daarnaast kunnen deze regio's ook vroeg starten met de export. De pluk van Pink Lady gaat over ongeveer een week in Free State van start. Zodra de appelen hier verpakt zijn, start het Pink lady seizoen in de Westkaap. Exporteurs kunnen goede prijzen onderhandelen voor het seizoen dat vanwege de gedecentraliseerde teelt in Zuid-Afrika lang duurt.

In Mpumalanga en Free State is de pluk van Royal Gala al in week 2 gestart en de kwaliteit en kleur zijn prima. De volumes Royal Gala en Top Red zijn zo'n 10% tot 20% hoger dan vorig jaar, toen de productie een dieptepunt bereikte als gevolg van de droogte. Een aantal telers heeft wel schade ondervonden als gevolg van de late vorst in oktober en november. De Royal Gala appelen worden afgezet in Afrika, het Verre en Midden-Oosten.

Hein Punt van Maluti vertelt dat hij graag grotere volumes Pink Lady appelen naar het Verenigd Koninkrijk wil exporteren. Momenteel exporteert hij 30% tot 40% van zijn productie naar deze markt.

Makolobane Farmers laat weten dat hun oogst van 100 ton beneden verwachting was. Het bedrijf teelt Royal Gala appelen voor de binnenlandse markt.


In Mpumalanga is de oogst goed verlopen. De volumes Royal Gala, Top Red en Fuji zijn verpakt en hoewel de maten wat kleiner zijn, is de kleuring uitstekend. Ook Ryk Pretorius van Winkelhaak ontvangt goede prijzen voor zijn appelen op de lokale markt. Het bedrijf begint over een week met de pluk van Pink Lady, die voornamelijk naar het Verenigd Koninkrijk geĆ«xporteerd worden waar zij vermarkt worden door Kromco. 

Volgens Ian Snetler van Kromco zijn de meeste exportappelen uit het binnenland van Zuid-Afrika bestemd voor de Afrikaanse markt, met name Nigeria, Oost-Afrika maar er gaan ook volumes naar het Verre Oosten.

Een nadeel van de appelteelt in het noorden is de noodzaak van hagelnetten. Dit drijft niet alleen de productiekosten op maar zorgt er ook voor dat de boomgaarden 10% minder zonlicht krijgen. Hierdoor is de productie er lager, soms zelfs tot wel 20% lager dan die in de Westkaap, legt Pretorius uit.

De teeltgebieden in het noorden zijn nog steeds aanmerkelijk kleiner dan in de Westkaap. In Free State beslaat het appelareaal 507 hectare, in Mpumalanga 187 hectare en in Limpopo 22 hectare.



Leon von Mollendorff van Culdevco raamt het huidige appelareaal in Limpopo echter op 120 hectare. Culdevco heeft een licentie om nieuwe appelrassen van het Agricultural Research Council te vermarkten. Het areaal omvat echter ook jonge bomen die nog geen fruit produceren. Er worden rassen ontwikkeld die minder koude uren behoeven zoals Afri Star, Afri Blush, Afri Glo, Afri Coral, Afri Rose en Afri Sunrise. Deze rassen zijn sinds vijf jaar op de binnenlandse markt verkrijgbaar en goed door de consument ontvangen. De rassen zijn zoet wat goed aansluit bij de smaakvoorkeur van de Afrikaanse markt, legt Von Mollendorff uit. De rassen worden nu ook getest in andere warme teeltgebieden, zoals in Egypte en Spanje.

In Mpumalanga breidt de appelsector uit. Op plaatsen waar voorheen mais en soja werd geteeld, worden nu appelboomgaarden aangelegd. Pretorius legt uit dat men de appelproductie in deze regio de komende vijf jaar wil verdubbelen. De enige beperkende factor hierbij is de beschikbaarheid van plantmateriaal.


In Free State wordt door telers en de lokale overheid gewerkt aan een project voor de uitbreiding van de appelsector. Er zal gestart worden met de aanplant van 20 hectare Royal Gala en Pink Lady maar hiervoor is nog een flinke som geld nodig. Naar verwachting zal de aanplant in augustus beginnen. De appelen zullen bestemd zijn voor een sapfabriek die gefinancierd zal worden door het Zuid-Afrikaanse ministerie van Handel en die verhuurd zal worden aan het project.


Voor meer informatie:
Hein Punt 
Maluti Fruit 
Tel: +27 58 304 3367 

Ryk Pretorius
Hi-Veld Fruit Packers
Tel: + 082 853 8307

Nono Sekhoto
Makolobane Farmers Enterprises
Tel: +27 73 414 6151

Dr Leon von Mollendorff
Culdevco
Tel: +27 21 870 2900
Publicatiedatum: