Koppert Cress presenteert tuinbouw Koninklijk
Hij vond daarvoor bij de Koningin een aandachtig gehoor. Ze bekeek vol belangstelling de smaakles, waarbij kinderen van de plaatselijke basisschool smaken moesten herkennen van dropplant, komkommerkruid en koolrabi met saffraan en nam vervolgens in de proeftuin zelf ruim de tijd om de talrijke eetbare planten en bloemen te proeven en te ruiken. Vervolgens kreeg ze een rondleiding door de kas van Koppert Cress, die voorzien is van zonnecollectoren en een ondergrondse warmteopslag en voor de productie gebruikmaakt van LED-belichting.
Van achter zijn befaamde Molteni-fornuis waarvan er wereldwijd maar drie bestaan - "Hij weegt 2,5 ton en dat kostte die ook" - legde Rob uit dat hij hiermee een lokeend had om de beste chef-koks naar zijn bedrijf te halen. "De groten der aarde hebben hier gekookt." Daarbij maakt hij zich sterk voor de Dutch Cuisine-regel: We moeten de gangbare norm van 80% vlees en 20% groenten zien om te draaien. Voeding is de basis van de gezondheid. Daarom werken we mee aan medisch onderzoek dat de gezondheidswaarde van groenten voor het menselijk lichaam aantoonbaar maakt."
Maxima nam vervolgens een kijkje bij Rob & Bob Fair Food, het nieuwe bedrijfsrestaurant van Koppert Cress, waar Rob zijn personeel en bezoek trakteert op gratis groentenmaaltijden. De koningin sprak daar onder meer met Tamara de Weijer, voorzitter van Vereniging Arts & Voeding, over het belang van gezonde voeding op de werkvloer. De arts wees erop dat een ziekte als Diabetes II simpelweg voorkomen kan worden door gezonder te eten.
Uitgezwaaid door veel Westlanders nam Maxima weer afscheid van Koppert Cress. Rob Baan blikte trots terug. "Vandaag hebben we uitgelegd hoe duurzaam de Nederlandse tuinbouw is. De koningin stelde nog meer vragen dan ik tijd had om te beantwoorden. Als ze nou niet weet hoe de tuinbouw in elkaar zit, dan komt ze er niet meer achter!"