Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Florida grapefruitoogst weer bijna gehalveerd

Het grapefruitaanbod uit Florida neemt snel af, wat mogelijk kan leiden tot een relatief kort grapefruitseizoen. "Er is dit jaar veel minder productie in deze sector. We denken dat dit komt door citrusgreening en door de orkaan die in de herfst langs Florida trok," zegt Dave Haller van Greene River Marketing Inc. Zijn bedrijf verpakt grapefruit onder het bekende merk Sunkist en onder het huismerk Tradition.

Telers dachten aanvankelijk dat de orkaan dit seizoen niet erg veel schade zou hebben veroorzaakt, maar naarmate het seizoen vorderde werd de totale schade pas echt duidelijk. Dit heeft onder andere geleid tot een afname in volume. 

"Na het eerste deel van het jaar nam de opbrengst aanzienlijk af," zegt Haller. In de eerste drie maanden van het seizoen was er sprake van fruit met een hoge kwaliteit met een uitval van slechts 30% tot 20%, maar aan het begin van het nieuwe jaar steeg de uitval met nog eens 20%. "Onze productie zit nu op 40% tot 50%. Als het volume zoveel afneemt, probeer je twee keer zoveel fruit te plukken, zodat je misschien alsnog tot een normaal volume kunt komen. Het seizoen gaat dan vrij snel."

Binnen twee weken afgerond
De grapefruit is afkomstig uit het Indian River district, hoewel er ook nog wat fruit uit teeltgebieden in het binnenland en aan de kust komt. "Ik denk dat de meeste grote bedrijven hun grapefruitseizoen in de komende twee weken af gaan ronden. Een aantal kleinere telers gaan misschien nog een paar weken door," zegt Dave Haller. "Met het einde van maart zal het grootste deel van het grapefruitvolume in Florida zijn geoogst of in ieder geval het deel dat geschikt is voor de markt."



Stijgende productiekosten
De prijzen zijn op retailniveau nog goed, maar de kosten voor productie zijn wel toegenomen. De uitgaves van bedrijven zijn in sommige gevallen verdubbeld, als bijvoorbeeld oplossingen moesten worden geïmplementeerd tegen citrusgreening. 

"Normaal gaven we $3.000 (€2832) per hectare uit en hadden we een opbrengst van ongeveer 1500 dozen per hectare. We geven nu echter het dubbele hiervan uit en hebben als opbrengst tussen de 750 en 1100 dozen. De prijzen voor de consument zijn echter ook gestegen." 

Volgens Haller is de markt voor grapefruit voor verwerking tot sap met name nu erg sterk. Deze sector maakt goed gebruik van het fruit dat door citrusgreening te klein is uitgevallen voor de supermarktsector. "We hebben gezonde bomen en een sterke oogst, maar veel van het fruit is te klein en kan daardoor niet worden verpakt."

Er wordt onderzoek verricht naar manieren om citrusgreening te bestrijden. Onderzoeksprogramma's hebben tot nu toe geleid tot verschillende soorten sprays en voedingsmiddelen die aan de bodem kunnen worden toegevoegd.

"We zien dat deze middelen ervoor zorgen dat de wortelen open gaan, zodat de voeding in de bomen terecht komt en we daarmee gezonde bomen krijgen," zegt Haller. Het fruit zelf moet echter nog steeds grotere maten verkrijgen. "Er wordt aan gewerkt, maar dit zal nog wat tijd nodig hebben," zegt Haller tot slot.

Voor meer informatie:
David Haller
Greene River Marketing, Inc.
Tel: 772-778-8403
Publicatiedatum: