Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zuid-Afrikaans citroenenseizoen is begonnen

Het Zuid-Afrikaanse citroenenseizoen is begin februari in de regio's Limpopo en Hoedspruit begonnen waar voornamelijk citroenen van het ras Eureka worden geteeld. De oogst ziet er vooralsnog prima uit en heeft geen schade ondervonden van de recente hevige neerslag. Volgens Fanie Meyer, woordvoerster van de Vereniging van Citrustelers in Hoedspruit, heeft de regen zelfs gezorgd voor betere maten.



De pluk is echter wel onderbroken als gevolg van de regenbuien om eventuele problemen met oleocellosis te voorkomen, een probleem waarbij de olieklieren in de schil vlekken veroorzaken. Vorig jaar produceerde de regio Hoedspruit 9.000 ton (605.413 dozen van 15 kilo) citroenen en in Limpopo bedroeg de productie 5.500 ton (365.464 dozen). De Sunday River Valley in de Oostkaap is met een aandeel van 46% in het totale productievolume het belangrijkste teeltgebied in Zuid-Afrika, gevolgd door Groblersdal en Marble Hall. In de laatstgenoemde regio wordt dit seizoen een uitstekende oogst verwacht die wordt geraamd op 8 miljoen dozen ten opzichte van 6,9 miljoen dozen vorig jaar.

Twee derde van de Zuid-Afrikaanse citroenenoogst wordt geëxporteerd. Van het overige volume gaat 200.000 ton naar de verwerkende industrie en is 10.000 ton bestemd voor de verse verkoop. Het exportvolume was met 15,1 miljoen dozen in 2016 nagenoeg gelijk aan dat in 2015. Een groot volume (6,4 miljoen dozen) werd naar het Midden-Oosten geëxporteerd waar de markt een voorkeur heeft voor kleinere kalibers. Er werden ook aanzienlijke volumes naar de Russische markt geëxporteerd waar consumenten juist weer een voorkeur voor grote kalibers hebben. Er werden eveneens grote volumes naar Zuidoost Azië geëxporteerd waar ovale vruchten dan weer meer in trek zijn. De export naar zowel Rusland als Zuidoost Azië daalde echter wel licht ten opzichte van het voorgaande jaar.

Volgens Justin Chadwick, directeur van de Citrus Growers Association steeg de export van Zuid-Afrikaanse citroenen naar zowel Europa als het Verenigd Koninkrijk aanzienlijk. De export naar Europa steeg van 2,3 miljoen dozen in 2015 naar 3,4 miljoen in 2016 en de export naar het Verenigd Koninkrijk steeg in deze periode van 0,9 miljoen naar 1,3 miljoen dozen. In de regio Senwes zal de oogst over zo'n twee tot drie weken aanvangen (week 12) en in Sunday River Valley wordt vanaf week 18 gestart met de pluk. In beide regio's hebben telers hun areaal uitgebreid.



Voor meer informatie:
Justin Chadwick
Citrus Growers Association
Tel: +27 (0) 31 765 2514

Fanie Meyer
Citrus Growers Association
Tel: +27 15 795 5104
Publicatiedatum: