Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Perilla: een nieuwe babyleaf voor de verwerkende sector

De laatste jaren wint het 'fresh cut' segment aan populariteit. Er worden binnen deze sector vooral sla, spinazie, veldsla en rucola verwerkt die geoogst worden wanneer de planten een hoogte van 10 tot 15 cm bereiken. De blaadjes zijn dan 3 tot 5 cm groot. 

Aangezien de vraag groot is maar het aantal gebruikte soorten beperkt, is de sector op zoek naar nieuwe bladgroenten met een hoge voedingswaarde die geschikt zijn als toevoeging aan slamelanges. De kwaliteit van de groenten wordt bepaald aan de hand van de externe kwaliteit en het gehalte aan fytonutriënten.

Perilla frutescens (fam. Lamiaceae) is rijk aan antioxidanten, meervoudig onverzadigde vetzuren en overige bio-actieve bestanddelen. De groente is zeer populair in Japan, China en Korea, waar hij gebruikt wordt in zowel de levensmiddelenindustrie (als groente, groentenolie, smaakmaker of natuurlijke kleurstof) als voor medicinale en cosmetische doeleinden, omdat er aan het product anti-oxidatieve, ontgiftende, ontstekingsremmende en anti-allergene eigenschappen worden toegeschreven.

"Er is onderzoek gedaan naar de kwaliteit van perilla gedurende de opslag (12 dagen bij 4°C) om te beoordelen of de groente geschikt is om als babyleaf verwerkt te worden. Er werden drie genotypes geëvalueerd: twee groenbladige (Shiso Green van Koppert Cress en Koreaanse perilla van Kitazawa Seed) en een paarsbladige variant (Shiso Purple van Koppert Cress). Gedurende de bewaarperiode werd het gehalte aan chlorophyl, carotenoïden, fenolen, anthocyanen, perillaketone en andere TRPA1-specifieke antagonisten bepaald," legt Antonio Ferrante uit.

Alle genotypen lieten veelbelovende resultaten zien met opbrengsten van 0,4 tot 0,7 kilo/m2. Koreaanse perilla deed het uitstekend en verschilde qua opbrengst niet veel van Shiso Green, Shiso Purple presteerde echter iets minder goed. Het gehalte aan chlorophyl en carotenoïden was hoger dan bij andere jonge bladgroenten. De concentratie anthocyanen lag tussen de 20 en 99 milligram en bij de paarse variant zelfs nog hoger. Dit was eveneens het geval voor het gehalte aan fenolen.

Uit de bevindingen kan worden geconcludeerd dat perilla potentie biedt als nieuwe babyleaf voor verwerkers van versgesneden groenten en geschikt is als op zichzelf staand product of als toevoeging aan slamelanges. 

Bron: Livia Martinetti, Antonio Ferrante, Nadia Podetta, Angela Bassoli, Gigliola Borgonovo, Alberto Tosca, Paola Spoleto, 'Effect of storage on the qualitative characteristics of perilla, a potential new minimally processed leafy vegetable', 2017, Journal of Food Processing and Preservation, DOI 10.1111/ jfpp.13214
Publicatiedatum: