Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bijna kwart van alle pinbetalingen contactloos

Verbod op extra kosten pinbetalingen in winkels

Het totale aantal pinbetalingen stijgt in 2016 verder met een stijging van 10,6% ten opzichte van 2015. Inmiddels zijn meer dan 4 van de 10 pinbetalingen betalingen van 10 euro of lager. Deze sterke toename is grotendeels het gevolg van de sterke groei van contactloos betalen.

Het aantal contactloze betalingen is in 2016 bijna vervijfvoudigd tot 630 miljoen betalingen. Afgelopen december ging gemiddeld 23,5 procent van alle pinbetalingen contactloos, maar we kennen ook vestigingen waar klanten meer dan 65 procent van de pinbetalingen contactloos doen. Er is dus nog alle ruimte voor groei.

De meeste contactloze transacties worden in de supermarktbranche gedaan. Ruim 40 procent van alle contactloze transacties is afkomstig uit deze branche. Na de supermarktbranche is contactloos groot in de horeca en catering, gevolgd door de voedingsspeciaalzaken. Als we kijken naar het aandeel contactloos binnen het aantal pinbetalingen, is ook de ambulante handel inmiddels een koploper. Bijna driekwart van alle terminals op de markt zijn geschikt voor contactloos betalen. Logisch dat daar verhoudingsgewijs ook veel contactloos wordt afgerekend. Bij twee derde van alle betaalautomaten in Nederland kun je inmiddels contactloos betalen. Aan de kant van de consument zijn ruim 19 miljoen zogenoemde betaaldevices voor handen. Dat zijn bijna allemaal contactloze passen, want het aantal mobiele telefoons dat gebruikt wordt voor contactloos betalen is nog beperkt. Maar banken zijn wel langzaamaan hun proposities op het gebied van mobiel betalen aan het uitrollen. Dus voor 2017 verwachten we een duidelijk stijging in het gebruik van de mobiele telefoon voor contactloze betalingen.

Verbod op bijbetalen voor pintransacties
De bedragen, die worden gepind, zijn in 4 van de 10 gevallen lager dan 10 euro. Sommige winkels rekenen een tarief voor het pinnen van kleine bedragen. Daar komt nu een verbod op. Het verbod gaat in op 18 januari 2018. Dat heeft Gijs Boudewijn van de Betaalvereniging Nederland gezegd in de radio-uitzending van het AVROTROS-consumentenprogramma Radar op NPO Radio 1. Ook is het niet meer toegestaan om extra te betalen voor betalingen met een creditcard.

Voor elke pinbetaling worden transactiekosten in rekening gebracht bij een ondernemer of winkel. Hoeveel winkels berekenen, varieert tussen de vijf en vijftig cent. Die kosten mogen vanaf 18 januari 2018 niet meer apart aan de kassa worden doorberekend aan consumenten. Hiermee komt de consument niet meer voor verrassingen aan de kassa te staan.

Kosten
Een pintransactie kost de ondernemer nu gemiddeld nog 19 cent, een contactloze betaling 15 cent. Contante betalingen kosten gemiddeld 25 cent, aldus de Betaalvereniging Nederland. Daarin zit de verwerking van contant geld, het transport en de verzekering tegen diefstal. Ondernemers moeten voortaan de kosten verwerken in de prijs van het product. Uit een peiling van het Radar Testpanel onder ruim 1200 respondenten blijkt dat 89% bijbetalen onredelijk vindt. 11% heeft coulance als het gaat om een klein bedrag bij een kleine winkelier.

Bron: ADN / Radar
Publicatiedatum: