Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crowdfundactie voor film over de oudste groenteman van Nederland

Adrie Trimpe is de oudste groenteboer van Nederland. Hij werkt 14 tot 16 uur per dag. Hoe lang houdt hij het nog vol? Afgelopen maandag startte op Cinecrowd een crowdfundingactie voor 'Verlies Kun Je Niet Betalen', een documentaire van Helge Prinsen.
Het verhaal van Adrie en zijn vrouw Francien moet verteld worden nu het nog kan, vinden de makers. Een verhaal uit andere tijden. Een verhaal over hard werken. Een verhaal van wonderlijke schoonheid en verstilling. Een verhaal van tegenstellingen. Een verhaal met humor. Een verhaal dat zich afspeelt aan de monding van de Westerschelde. Een verhaal over levens die los gezongen zijn van de moderne tijd. Een universeel verhaal.



De groentezaak van Adrie en Francien Trimpe in de oude binnenstad van Vlissingen bestaat 85 jaar. Adrie is de langst zelfstandige groenteboer van Nederland en waarschijnlijk ook de oudste. Hij begon op zijn veertiende jaar in de groentewinkel die toen nog van zijn vader was. In 1957 trouwde hij met Francien en nam hij de zaak over. Zowel Adrie als Francien zijn inmiddels slecht ter been. Zij lopen allebei met een rollator. Adrie werkt 14 tot 16 uur per dag. Zestig jaar geleden is het echtpaar voor de eerste en laatste keer op vakantie geweest.



We weten niet hoe komend jaar gaat verlopen. Zullen ze de winkel moeten sluiten omdat het echt niet meer gaat of kunnen ze nog een tijdje door met hun zaak? Ada, de veel jongere zus van Adrie, werkt bijna dagelijks mee in de winkel. Ze maakt zich zorgen. Houdt Adrie het nog wel vol? Waarom weet hij niet van ophouden?

De film is in zekere zin een klassiek verhaal van dingen die voorbijgaan. De groentewinkel is hun universum. De wereld komt daar binnen. De melkboer, zeelieden, horecapersoneel, oude Vlissingers. Het is een eenheid van plaats en handeling. Wanneer we daarvan uitzoomen, is er Vlissingen, de boulevard, de schepen, de zee, de historie…. en wanneer we nog verder opstijgen, zien we het Zeeuwse achterland waar over provinciale wegen Trimpe tuft en langs de boeren gaat.



"Van de winst moet je leven en van verlies kun je niet betalen. Dat is waar het kort gezegd op neerkomt."

Hoe het begon
Zo'n tweeënhalf jaar geleden ben ik begonnen om elke week een portret van een Vlissinger te twitteren in zeven tweets, in maximaal 980 tekens dus. Inmiddels verschijnen die ook in de Vlissingse Bode en ze worden geplaatst op de Facebookpagina van Hart van Vlissingen. Adrie Trimpe was het eerste portret dat ik heb gemaakt en tot nu toe kreeg dat de meeste reacties van allemaal. Overweldigend zelfs. Adrie Trimpe spreekt aan.
Zijn verhaal lag voor het oprapen. De verse snijbonen deden het in feite. Die waren in eerste instantie de reden dat ik dacht: dit is niet meer van deze tijd, dit moet bewaard worden. Adrie weegt de bonen af, dopt ze ter plekke aan de toonbank en schuifelt dan naar achteren om ze een voor een in de snijmachine te doen. Naarmate ik meer van Adrie en Francien te horen kreeg, viel ik van verbazing in verbazing: het harde werken, hun twee appartementen aan de boulevard, de tegenstellingen, de dialogen die bijna alle 'goud' zijn. Maar het meest spreekt me de manier aan waarop ze leven, of liever gezegd: wérken totdat het echt niet meer zal gaan. En die tijd nadert met rasse schreden.



De makers
Helge Prinsen is geboren en getogen in Vlissingen. Ze werkte bijna een kwart eeuw bij Omroep Zeeland als presentator, verslaggever en redacteur. Sinds vijf jaar is ze freelance journalist.
John Albert Jansen (Oogland Filmproducties) is producent en regisseur van vele documentaires. Zijn laatste film 'Verloop van Jaren. Dichter bij Remco Campert' ging afgelopen november in première bij het International Documentary Film Festival in Amsterdam.

Crowdfundingactie
Via Cinecrowd kunnen mensen geld doneren voor de documentaire. Daarvoor krijgen ze een 'beloning', zoals hun naam of logo op de aftiteling. Ook is er een teaser te zien van de film.

Voor meer info:
www.cinecrowd.com/verlies

Helge Prinsen
T: 06 2469 2459

Oogland Filmproducties
John Albert Jansen
T: 06 1384 4380
Publicatiedatum: