Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Air Cargo Belgium wil BRUcargo aantrekkelijker logistiek platform maken

"Meer AGF-luchtvracht naar BRUcargo trekken"

Tholen - Tijdens Fruit Logistica in Berlijn stond Air Cargo Belgium voor het eerst als standhouder. "We zijn een nieuwe vzw die ernaar streeft om BRUcargo verder te laten evolueren tot een nog aantrekkelijker, efficiënter en succesvoller logistiek platvorm", vat voorzitter van de fresh werkgroep Frank Van Gelder de activiteiten samen.



Werkgroep Fresh
Hij geeft aan dat ze hiermee de belangen behartigen van de hele luchtvrachtgemeenschap. "De stakeholders zijn samengebracht in werkgroepen per thema. Binnen die werkgroepen zijn er een aantal focuspunten en projecten gedefinieerd die we uitwerken wat onze vrachtgemeenschap ten goede komt. Elke werkgroep heeft een voorzitter met ervaring die ondersteund wordt door een junior. Voor de Fresh-werkgroep zijn dit Frank Van Gelder en Maarten van Cauwenberghe. "Dit is de werkgroep die zich toelegt op alle perishables gerelateerde ontwikkelingen en trends, de AGF-sector dus. De grote doelstellingen van deze werkgroep zijn enerzijds de perishables footprint van Brussel te vergroten en onze luchthaven verder te ontwikkelen tot Europese perishables gateway om een referentie te zijn anderzijds.

Activiteiten van de werkgroep

De werkgroep Fresh houdt zich op dit moment met diverse zaken bezig. "Op de planning staat een meeting met FAVV, samen met de AVI-werkgroep. Het gaat over het bevorderen van een vlotte samenwerking dat bovendien gepaard gaat met operationele verbetering van alle Fresh (en AVI) gerelateerde handelingen. Daarnaast hebben we ook de intentie om een duidelijke, allround SOP – Standard Operating Procedure- op te zetten ter bevordering van de kwaliteit van de afhandeling van Fresh-producten. Er zitten vervolgens ook een aantal disruptieve en innovatieve projecten in de pipeline om het huidig model van de perishable airfreight en logistiek zullen hertekenen. Verder willen we exporteurs en importeurs proactief helpen om de compliance en regelgevingen in de praktijk sneller en beter te kunnen opvolgen. We streven dus samengevat een centrale aanpak van de fysieke perishable flow na om efficiëntie en expertise te bundelen in een sterk fresh product in de luchtvracht.



Leden Fresh werkgroep

Alle bedrijven die lid zijn van ACB kunnen een deelnemen aan de Fresh werkgroep meetings, mits zij daartoe de nodige expertise en bijdrage kunnen leveren. Op dit moment zijn dit onder andere de afhandelaars Swissport, WFS en Aviapartner, maar ook Brussels Airlines Cargo, Adelantex, Brussels Airport Company en Sotracom zijn aanwezig op deze meetings. Verder is er ook een vertegenwoordiger van het FAVV en BAFI op de meetings en heeft ook importeur Van Laethem zich aangesloten bij de werkgroep. We hebben dus een goede mix tussen afhandelaars, airlines, verladers, forwarders én importeurs." Volgens Frank speelde het idee van samenwerking al langer, maar was de tijd nu rijp. "Er werd in het verleden niet structureel samengewerkt. Brussel heeft trouwens al altijd een sterk aandeel gehad in op vlak van Fresh, er is een sterke connectie met Afrika."

Meer luchtvracht naar BRUcargo
De organisatie hoopt op termijn meer luchtvracht naar BRUcargo te trekken. "Dit door met de werkgroep te werken aan het optimaliseren en kwalitatief verbeteren van alle perishables handling activiteiten. We hebben hier een aantal troeven waarvoor men voor Brussel zou kiezen. De voornaamste is sowieso de centrale locatie die we hebben: door middel van een uitgebreid trucking netwerk kunnen we zeer snel de zwaartepunten van de Europese consumentenmarkten bereiken."

Korte doorlooptijd
Hij geeft aan dat ze een compacte vrachtgemeenschap zijn. "En dit heeft zeker zijn voordelen. De grondafhandeling activiteiten zijn vlakbij de 'airside' waardoor temperatuurgevoelige goederen zeer snel naar temperatuurgecontroleerde magazijnen gaan voor verdere behandeling en controle. Een korte doorlooptijd dus, waardoor de kwaliteit van de goederen gegarandeerd blijft. In vergelijking met andere luchthavens behandelen we niet de meeste tonnage perishables, maar te vracht die hier passeert is steeds van hoogwaardige kwaliteit. Een ander voordeel is het feit dat we als overkoepelende luchtvrachtorganisatie samen werken aan verbetering in samenspraak met alle stakeholders. We doen dit vanuit gemeenschapsniveau wat betekend dat we meer kunnen realiseren dan één bedrijf op zich of dan andere luchthavens waar dergelijke organisaties niet bestaan."
 
Onlangs opgestart

Air Cargo Belgium bestaat officieel sinds 18 april 2016 en sinds 1 september 2017 is de vzw erkend als innovatief bedrijfsnetwerk en operationeel van start gegaan. Air Cargo Belgium wordt hierbij ondersteund door het clusterbeleid van VLAIO: het Vlaams Agentschap voor innoveren en ondernemen. Binnen hun clusterbeleid zijn we erkend als innovatief bedrijvennetwerk dat zich focust op samenwerkingsverbanden tussen ondernemingen.

Voor meer informatie:
Air Cargo Belgium
Werkgroep Fresh
Frank Van Gelder
www.aircargobelgium.be