Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Jaarlijkse impuls van 1000 miljard dollar voor wereldhandel"

Akkoord handelsfacilitatie in werking getreden

Het WTO Trade Facilitation Agreement (TFA) is gisteren formeel in werking getreden. Volgens evofenedex biedt het akkoord grote voordelen, aangezien het wereldwijde handelsbelemmeringen wegneemt en handel vereenvoudigt. De WTO stelt dat het TFA de wereldhandel een jaarlijkse impuls geeft van 1000 miljard dollar. Ook zou het akkoord circa twintig miljoen banen opleveren, voornamelijk in ontwikkelingslanden.

Mkb
Het TFA beoogt vooral voor mkb-bedrijven een mondiaal gelijk speelveld te creëren. Bureaucratie wordt ingeperkt en douaneprocedures worden vereenvoudigd. De verwachting is dat de tijd die im- en exporteurs aan de grens kwijt zijn, fors wordt ingekort. Ook zou het verdrag moeten leiden tot vermindering van de kosten aan de grens tot wel 15 procent. Deze winst zal vooral worden behaald in ontwikkelingslanden, waar nog relatief veel handelsbarrières en inefficiënties zijn weg te nemen.

Gelijk speelveld

evofenedex ziet het akkoord als een belangrijke steun in de rug voor eenvoudiger handel. Het akkoord draagt bij aan een gelijk speelveld voor wereldwijde handel. evofenedex heeft zich daarom jarenlang ingespannen voor de totstandkoming van het akkoord.

Overleg met douane
In Nederland zijn al forse slagen gemaakt met handelsfacilitatie. Zo overlegt evofenedex - samen met andere ondernemersorganisaties - elk kwartaal op constructieve wijze met de douane, met vereenvoudiging van de handel als gezamenlijk doel.

Bron: EVO
Publicatiedatum: