Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kasgroentenareaal richting nieuw record

Tholen - Het areaal kasgroenten in Nederland komt dit jaar uit op 4.920 hectare. Dat is slechts 70 hectare minder dan in de vorige recordjaren 2010 en 2011. Met de uitbreidingsdrift van de sector lijkt dit record binnen afzienbare tijd te gaan sneuvelen.



Nieuwbouw
Het CBS heeft de landbouwgegevens geactualiseerd. De kasgroentensector telde in 2010 en 2011 een areaal van 4.990 hectare. Daarna zakte de totale oppervlakte stevig in, met 4.760 hectare vorig jaar als dieptepunt. Sinds vorig jaar wordt er echter weer flink gebouwd en worden de afgelopen jaren in rap tempo ingehaald. Het totale areaal is gestegen naar 4.920 hectare.

De eerste schattingen over de nieuwbouw in de Nederlandse glasgroenten dit jaar gaan richting 150-200 hectare. Daarmee zou het Nederlandse areaal kasgroenten volgend jaar de oude records breken.



Schaalgrootte
Terwijl het areaal verder stijgt, neemt het aantal kasgroentenkwekerijen in Nederland neemt in rap tempo af. Aan het begin van deze eeuw waren er nog 3.430 glasgroentenbedrijven, tien jaar terug waren dat er nog 2.400 en inmiddels zijn het er nog slechts 1.330. De schaalvergroting zet wel door: in diezelfde periode is de gemiddelde bedrijfsoppervlakte verdrievoudigd. In het jaar 2000 was een kwekerij gemiddeld 1,2 ha groot en dit jaar is de gemiddelde grootte 3,7 hectare.


Bekijk de landbouwcijfers bij het CBS