Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Twee derde van Spaanse clementine-oogst wordt weggegooid

Volgens teler Antonio Sinisterra is het citrusseizoen van Spanje op een atypische manier van start gegaan. "De prognoses wezen op een toename in productievolume van 21%, maar het eindigde allemaal in chaos. Van de 60.000 kilo aan clementines die werden geproduceerd, moest 40.000 kilo worden weggegooid," zegt de eigenaar van Huerto Sinisterra. "We hebben een derde van onze clementine-volumes kunnen redden, maar we weten ook dat andere teeltbedrijven daar veel minder geluk mee hebben gehad."

Er is nu sprake van een economisch verlies, gezien men niet in staat is geweest om het volledige volume op de markt te zetten. Er zijn echter ook bijkomende kosten voor het schoonmaken van de bomen. Er mag namelijk geen fruit aan de bomen overblijven als het nieuwe seizoen van start gaat.



Doordat er nu sprake is van een schaarste in productie, is de oogst van de overblijvende clementinerassen met enkele maanden naar voren geschoven. De reden hiervoor is omdat telers tegemoet moeten komen aan de contracten die zijn gesloten met handelaren. Daarom kun je nu in de schappen in supermarkten Ortanique-mandarijnen vinden. De oogst van deze mandarijnensoort vindt doorgaans pas in maart plaats.

Supermarkten konden de schaarste oplossen door fruit uit Zuid-Afrika te importeren. Volgens Sinisterra is dit echter nadelig voor de Spaanse lokale teeltsector. Huerto Sinisterra is gevestigd in Valencia. Het bedrijf werkt met het Integrated Production-certificaat en wil in de nabije toekomst zich volledig toeleggen op biologische teelt. "Op dit moment moeten we echter nog steeds gewasbeschermingmiddelen gebruiken tegen spinnen en ander ongedierte," legt Antonio Sinisterra tot slot uit.


Voor meer informatie: 
Antonio Sinisterra
Huerto Sinisterra
Tel. +34 639240484

Publicatiedatum: