Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aardappeltelers Bangladesh stappen over op resistente rassen tegen bruinrot

Het aardappelras Sarpo Mira heeft een sterke weerstand tegen bruinrot. Deze aardappel wordt daarom steeds meer gebruikt door telers in Bangladesh, die naar manieren zoeken om hun opbrengst te vergroten. Deze trend is al gaande sinds dat de Sarpo Mira in 2011 in Hongarije werd geïntroduceerd.

Aardappeltelers in Bangladesh kunnen met de Sarpo Mira 38% tot 42% meer opbrengst verkrijgen, terwijl de productiekosten tegelijkertijd met 20% kunnen worden verlaagd.
Giant Agro Processing Ltd (GAPL), dat een zusteronderneming is van Giant Group, heeft pootaardappelen van de Sarpo Mira geïmporteerd voor lokale telers. "Na een proefperiode van het Bangladesh Agricultural Research Institute (BARI) werd de Sarpo Mira (BARI Alu-77) samen met het aardappelras Folva door de overheid van Bangladesh goedgekeurd," aldus Majharul Mannan van GAPL.

Feroz M Hassan van Giant Group zegt dat bruinrot elk jaar weer voor een enorme schadepost zorgt binnen de aardappelsector van Bangladesh. Volgens hem raken aardappeltelers hierdoor zo'n 25% tot 57% van hun oogst kwijt. "Deze Deense rassen zullen bij telers geld besparen, dat ze anders kwijt waren geweest aan gewasbeschermingsmiddelen," legt Hassan uit.

Bron: potatopro.com
Publicatiedatum: