Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vrijwillige duurzaamheidsstandaarden in de bananensector

Vrijwillige duurzaamheidsstandaarden (VVS) zijn standaarden die op lokaal, nationaal of internationaal niveau bepaald worden door particuliere en publieke organisaties en gericht zijn op maatschappelijke verbetering en duurzaamheid.

In de agrarische sector dragen VVS bij aan de verduurzaming van de waardeketen. Zij definiĆ«ren de criteria waaraan een gecertificeerde organisatie of product dient te voldoen, wat meestal resulteert in de toekenning van een keurmerk, dat herkenbaar is voor de consument. De laatste tien jaar is de markt voor gecertificeerde producten jaarlijkse tussen de 20% tot 100% gegroeid. Steeds meer producenten en handelaren ontvangen een keurmerk als zij voldoen aan de maatschappelijke en milieu-criteria van de VVS. De bekendste keurmerken in de AGF-sector zijn Rainforest Alliance, bio en fairtrade. 

VSS in de bananensector
In de bananensector zijn VVS algemeen geworden omdat veel grote bedrijven hun maatschappelijk ondernemerschap uitdragen om reputatieverlies te voorkomen. In 2013 voldeed het grootste gedeelte van de wereldwijde gecertificeerde bananenproductie aan GlobalGAP, gevolgd door Rainforest Alliance, bio en fairtrade. Tussen 2009 en 2012 nam de certificering van de bananensector jaarlijks met 12% toe. Latijns-Amerika is van oudsher een duurzaam teeltgebied. Deze regio levert ruim 90% van het wereldwijde volume gecertificeerde bananen.


Bron: fao.org
Publicatiedatum: