Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Trump overweegt invoertarief van 100% op groente

Het is bekend dat de Amerikaanse president Donald Trump hogere importheffingen op buitenlandse goederen overweegt. Ook Nederlandse tuinders kunnen daar last van krijgen. Aanstaande woensdag is er een hoorzitting van een comité van het Amerikaanse Congres met de Amerikaanse vertegenwoordiger voor de buitenlandse handel. Op de agenda: de mogelijke invoering van een invoertarief van 100 procent op 90 Europese producten waaronder tomaten, varkensvlees, uien, paprika's en bloemen. Nederland is een grote exporteur van die laatste vijf producten.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat Nederland in 2014 in totaal voor 19 miljard euro exporteerde naar de VS. Groenten en fruit waren goed voor 157 miljoen euro aan exportwaarde. Nederland exporteerde voor 328 miljoen euro bloemen en planten naar de Verenigde Staten.

Drukmiddel

Het voorstel voor hogere importheffingen op Europese producten werd afgelopen jaar ingebracht door de Amerikaanse vleesindustrie. Volgens Europese belangenorganisaties werd de mogelijke Amerikaanse importheffing vooral ingezet als drukmiddel – en uit frustratie over de voortgang van handelsverdrag TTIP, zo schrijft de site Politico.
"Ik ben zeker bezorgd", zegt Bernd Lange, de sociaaldemocratische handelsrapporteur in het Europees Parlement, tegenover Politico. "Blijkbaar is de bereidheid om een dialoog aan te gaan niet langer een gegeven aan Amerikaanse zijde. Dit is een teken dat we een nieuw tijdperk ingaan." De Europese Commissie zegt het proces nauwlettend te volgen.

Bron: Business Insider
Publicatiedatum: