"Een paar jaar geleden was de teelt van sinaasappelen erg lucratief voor citrustelers. De situatie is echter geleidelijk aan verergerd en op dit moment is het moeilijk om nog commercieel interessante marges te verkrijgen. Er wordt veel geproduceerd en er is concurrentie van een groot aantal regio's," zegt Daniel Blanco van Mogalla. "Als je vandaag de dag niet met supermarktketens werkt die jou kunnen garanderen dat ze een groot deel van je volume op gaan nemen, sta je erg kwetsbaar in een fluctuerende markt. Met name met sinaasappelen is dat een enorm risico," legt hij uit.
Daarom heeft Mogalla besloten zich te diversificeren door granaatappelen, abrikozen, Paraguayo-perziken, knoflook en kaki te gaan telen. Het bedrijf heeft hierdoor een sterke positie in de markt verkregen. Ook heeft het bedrijf hierdoor zijn beschikbare aanbod voor zijn klanten uit kunnen breiden.
"Andalusische sinaasappelen krijgen steeds meer waardering en worden steeds populairder in de markt. In Valencia is sprake van een traditie waarin land door middel van erfenis wordt doorgegeven. Dit leidt tot kleinere plantages of tot het overschakelen op andere gewassen. Het model in Andalusië zit echter beter in elkaar. Andalusische citrusplantages hebben meer diversificatie in fruitsoorten en werken op een grotere schaal. Ook richten Valenciaanse citrustelers zich meer op vroege rassen zoals de Navelina. In Andalusië hebben we ook de late rassen, zoals de Salustiana, Lanelate, Navel Powel en Valencia Late. Hiermee kunnen we het tweede deel van ons citrusseizoen aanvullen," aldus Blanco
Op dit moment exporteert Mogalla Salustiana-sinaasappelen. Er wordt van dit ras rond de 4 miljoen kilo geproduceerd. Ook wordt er voor 700.000 kilo aan Sanguina geproduceerd en voor 3,2 miljoen kilo aan Nadorcott-mandarijnen.
"De export van Spaanse sinaasappelen naar China neemt fors toe. Op de korte termijn willen we naar deze markt een handelsroute openen. Daar zit wegens de lange transporttijd en de strenge kwaliteitseisen een zeker risico aan verbonden. Er wordt bijvoorbeeld veel belang gehecht aan het uiterlijk van het fruit. Tegelijkertijd is deze markt niet alleen erg aantrekkelijk, maar gezien het overschot op de Europese markt ook ronduit noodzakelijk."
Voor meer informatie:
Daniel Blanco
Mogalla S.A.T.
Carretera Sevilla – Ayamonte, km 104.
Huelva, Andalusia. Spain.
T: +34 954 934 272
M: +34 600 422 318
danielblanco@mogalla.com
www.mogalla.com