Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
Nieuwe techniek meet anti-oxidanten in appelschil
Dat anti-oxidanten gezond zijn, is algemeen bekend. Zo zouden ze de kans op hart- en vaatziekten en kanker verminderen en beschermen ze fruit tegen stressvolle omstandigheden, zoals droogte, kou, uv-straling en ziekteverwekkers.
Anti-oxidanten bevinden zich doorgaans in de schil aangezien deze de vrucht moet beschermen. De concentraties anti-oxidanten in de schil geven dan ook een goede indicatie van het afweersysteem van de vrucht. Appelen zijn rijk aan anti-oxidanten en hebben zodoende een hoge voedingswaarde. Vandaar dat er jaarlijks wereldwijd tonnen appelen gegeten worden.
Onderzoekers van de Polytechnische School in Lausanne hebben in samenwerking met de Universiteit van Taiwan een niet-invasieve, microscopische sensortechniek ontwikkeld om de activiteit van anti-oxidanten in de schil van een Gala appel te meten.
De onderzoekers maken gebruik van elektro-chemische microscopie (SECM) waarmee de doorstroming van koolstof micro-elektroden die op de schil geplaatst zijn, gemeten kan worden. Op deze manier kan de redox-activiteit van de anti-oxidanten in kaart worden gebracht.
Door SECM- microscopie toe te passen, kunnen de onderzoekers chemische afbeeldingen maken waarin de kleurvariaties de verschillen in de concentraties anti-oxidanten aanduiden: (hoog (rood), laag (geel) en zeer laag (blauw).
Deze benadering zou als basis kunnen dienen voor de ontwikkeling van draagbare elektro-chemische sensoren en scanners waarmee het gehalte aan anti-oxidanten tijdens de teelt, oogst en opslag gemeten kan worden en waarmee ziekten zoals appelrot vroegtijdig opgespoord kunnen worden.
Bron: Tzu-En Lin, Andreas Lesch, Chi-Lin Li, Hubert H. Girault, 'Mapping the antioxidant activity of apple peels with soft probe scanning electrochemical microscopy', 1 Febbraio 2017, Journal of Electroanalytical Chemistry, Vol. 786, pag. 120–128. www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1572665717300152