Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

PPA start met Rode Uienpool én met Biologische Uienpool

Voor zover bekend is het de eerste biologische uienpool van Nederland. 'Een deel van onze gangbare telers schakelt over naar biologisch. Niet iedereen heeft eigen schuren voor biologische opslag. Dat kunnen wij faciliteren', licht Jelle van der Krift van PPA de behoefte aan een biologische pool toe.

De pool als afzetvorm past bovendien goed bij bio-uien, stelt hij. 'Doordat er minder bio-telers zijn dan gangbare (3.072 zaaiuientelers) zijn en de opbrengsten ook nog eens lager liggen is de pool een interessante keuze. Samen kun je meer volume realiseren. Een ander voordeel van de pool is risicospreiding in het verloop van de prijs van dat seizoen.'

Wat afzet betreft ziet PPA voldoende mogelijkheden. 'Onze gangbare afnemers schuiven meer op richting biologisch dus nemen onze bio-uien automatisch mee. Daarnaast zijn er ook andere kanalen voor biologische export.'

Van der Krift hoopt op zo'n 20 tot 30 deelnemers voor de pool waarvan Martijn de Groot de kar moet trekken. Werkwijze en systematiek komen overeen met de gangbare uienpool van PPA. Startdatum is droog uit de schuur en deze loopt door tot de kwaliteit het toelaat. Hoewel het een landelijke pool betreft, verwacht hij dat de meeste telers uit Flevoland komen, omdat daar de meeste bio-telers zitten.

Ook de rode uienpool komt er op verzoek van de telers. De rode uienpool van PPA voert dezelfde systematiek als de gangbare gele pool. 'Het gaat erom dat partijen worden gebundeld en wij er zo een zo hoog mogelijke prijs weten uit te halen, mede door de verkoop en daarmee het risico over het hele jaar te spreiden. Contactpersoon voor deze pool is Goffe Schat.

Bron: PPA
Publicatiedatum: