Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jurgen Duthoo, Bart's Potato Company:

"Goede vraag naar industrie-aardappelen"

Tholen - "In de aardappelmarkt is er een spanningsveld. Aan de ene kant willen telers hun 'gewone' tafelaardappelen niet 'loslaten' tegen een te lage prijs voor export en aan de andere kant willen importeurs niet te veel betalen voor de tafelaardappelen. Er worden wel prijsaanvragen gedaan door bijvoorbeeld Roemeense importeurs, maar die haken af als ze de prijs horen en gaan dan eerder naar andere landen zoals Duitsland en Oost-Europa, waar de aardappelen goedkoper zijn", vertelt Jurgen Duthoo van Bart's Potato Company. "Ze zoeken de goedkoopste optie, maar die vinden ze niet bij ons."

Beweging

"Als het gaat om de aardappelen die geschikt zijn voor de diepvriesindustrie als frietverwerking, die lopen erg goed, ook richting export, en daar worden mooie prijzen voor gevangen. Er is zeker beweging in de markt voor frietgeschikte aardappelen."



Na Berlijn verandering?
Telers van de tafelaardappelen, dus die niet geschikt zijn voor industrie, blijven nog wel even afwachten volgens Jurgen. "Sommige rassen zijn ook geschikt voor industrie, maar niet allemaal. Wat er nu gaat gebeuren is niet duidelijk. Telers willen niet zakken met de prijzen, maar importeurs willen ook niet veel betalen. De vraag is welke partij dit het langst volhoudt. Als je op vandaag bij een teler moet betalen wat er gevraagd wordt en daarna nog moet verpakken en verzenden krijg je op dit moment gewoon niet verkocht voor export. Mogelijk zal er na de beurs in Berlijn een verandering in de markt komen. Iedereen heeft dan weer met elkaar gesproken en er is een beter zicht op de markt. Het is wel vaker gebeurd dat er na Fruit Logistica een omschakeling was. Afwachten dus."

Voor meer informatie:
Jurgen Duthoo
Bart's Potato Company bvba
Westvleterenstraat 25a
8640, Vleteren, Belgiƫ
Tel: +32 57 40 91 20
Fax: +32 57 40 91 21
www.lamaire.be