Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Groentenprijzen schieten omhoog maar niet in Britse supermarkt

De ongewoon strenge winteromstandigheden in Zuid-Europa hebben een tekort veroorzaakt voor de vele vollegrondsgewassen en kasgroenten uit landen zoals Spanje, Griekenland en Italië. De opbrengst is dramatisch laag en de prijzen zijn flink gestegen.

Vooral in Spanje en Marokko krijgen telers hoge prijzen voor hun producten als ze iets aan te bieden hebben tenminste. De prijs van Spaanse aubergines was bijvoorbeeld maar liefst 4,20 euro afgelopen week. Courgettes gingen weg tegen en prijs van 3,40 euro per kilo. Ook andere kasgroenten zoals tomaten, paprika´s en komkommers zijn extreem duur. Verwacht wordt dat deze trend nog een aantal weken doorzet totdat er meer aanbod uit Holland op de markt komt. Er wordt gezegd dat de situatie zo dramatisch is dat handelaren zelfs afhankelijk zijn van importgroenten uit de Verenigde Staten.


(Prijs per kilo, in de 2de, 3de, en 4e week van januari. Bron: FEPEX)

Er is dus minder aanbod en hoge verdiensten voor de telers. Je zou verwachten dat de consument dit terugziet in de prijzen in de supermarkt. Nou, het is precies tegenovergesteld. Volgens de laatste cijfers van onderzoeksbureau ProduceView zijn de prijzen van tomaten, paprika´s en komkommers in Britse supermarkten nog geen cent duurder geworden. Marokkaanse cherrytomaten kostten bijvoorbeeld 2,70 £/kg aan het begin van het jaar bij Tesco. Vorige week 2,40 £/kg en deze week zijn ze gedaald tot 2,30 £/kg. Spaanse paprika´s zijn de afgelopen week slechts 1 cent duurder geworden bij Tesco.



Alleen discounter Lidl lijkt last te hebben van het lagere aanbod aan cherrytomaten uit Spanje. De supermarkt verhoogde de prijzen met 70 cent in de afgelopen drie weken van 1,90 £/kg tot 2,60 £/kg deze week.
Desalniettemin verlaagde de Aldi deze week de prijs van cherrytomaten van 2,20 £/kg naar 1,90 £/kg. Bij Asda gingen de prijzen ook omhoog: daar ging de prijs van een stoplicht met 3 paprika´s van 93 cent naar 1 pond.

Maar behalve deze gevallen zijn er geen opvallende toename in de verkoopprijzen in het VK van Spaanse, Marokkaanse en Israëlische kasgroenten. De prijzen blijven redelijk stabiel en de supermarkten lijken een effectieve inkoopstrategie te volgen.We nodigen u uit om ons een email te sturen en ons uw mening hierover te laten weten. Dit artikel is tot stand gekomen met behulp van cijfers van ProduceView. Voor meer informatie over hun detailhandelrapporten in het VK.


Market Intelligence Services Ltd
BGA House, Nottingham Road, Louth, Lincolnshire, LN11 0WB
United Kingdom
T: +44 (0)1507 353796
F: +44 (0)1507 600689
Email: info@produceview.co.uk
www.produceview.co.uk
Publicatiedatum: