Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
van klas en kas naar de Tweede Kamer

“Den Haag kan wel wat meer Westland gebruiken”

Tholen - "Den Haag kan wel wat meer Westland gebruiken." Dat is het motto waarmee Karin Zwinkels zich in de strijd om een Tweede Kamerzetel heeft gestort.
 
Nu staat ze voor de klas en zit in ze in de Westlandse gemeenteraad, maar na de verkiezingen hoopt Karin Zwinkels in de Tweede Kamer plaats te nemen. Als tuindersvrouw en tuindersdochter vindt ze dat er in Den Haag veel te weinig aandacht is voor het Westland. "Het gaat me niet alleen om het Westland, maar wel om de Greenport als geheel", vertelt ze. "Dus naast het productieareaal ook alles wat eromheen zit: de agrologistiek, de handel, export en de energievoorziening. Dat alles draagt bij aan een succesvolle glastuinbouw - een enorm belangrijke economische pijler voor de BV Nederland. Kijk naar de exportwaarde, de opbrengst, de werkgelegenheid en de kennis. Nederland is top of the bill en dat moeten we behouden."
 


Wordt de positie van de tuinbouw nu bedreigd?
"Er is veel te weinig aandacht voor. Kijk naar aardwarmte. Ik zou willen dat dat beter gefaciliteerd wordt. De verduurzaming van energie is niet alleen belangrijk voor de glastuinbouw, maar voor de samenleving als geheel. Hetzelfde geldt voor gezonde voeding. Belangrijk voor de tuinbouw, maar zeker ook voor de maatschappij. Je ziet het ook aan het imago van de tuinbouw. Groenten en bloemen, ofwel gezondheid en geluk – dat kan niet beter toch? Toch komt die positieve rol in de politiek niet altijd goed terug. Dat verbeteren, dat is mijn drijfveer. "
 
Waarom lukt dit nu nog niet?
Ik denk dat de sector zelf ook moet leren meer van zich te laten horen. Het is een beetje Westlands – wat je doet, doe je zo goed mogelijk en dat is vanzelfsprekend. Daardoor is er bij andere partijen ook weinig aandacht voor de glastuinbouw.
 
Er is toch een topsector Tuinbouw & Uitgangsmateriaal?
Dat is een goede stap, maar je ziet dat aandacht niet altijd in beleid vertaald wordt. Er zijn een aantal zaken waarom het de tuinbouw niet altijd even makkelijk gemaakt wordt. Ik richt me ook sterk op onderwijs en zie dat er een plan op stapel ligt om op groen onderwijs te gaan bezuinigen, terwijl we juist jonge mensen nodig hebben in het bedrijfsleven. Namens de gemeenteraadsfractie van het CDA heb ik daar een motie voor ingediend, die in verschillende gemeente is aangenomen. Daar moet je voor gaan. En de Wet Werk en Zekerheid bijvoorbeeld. We zagen allang aankomen dat die niet werkt voor de tuinbouw, maar ook voor o.a. de horeca, het onderwijs en de bouw. Ik ben twee jaar geleden naar de Tweede Kamer gefietst om dit aan te kaarten – maar daar is geen gehoor aan gegeven. Nu wordt de WWZ gerepareerd, maar de negatieve gevolgen voor de werknemers zijn er al."
 
Er is deze verkiezingen wel veel aandacht voor voedsel. Ook PvdA, D66 en ChristenUnie hebben onlangs verklaard een ministerie van voedsel te wensen.
"Het is een mode-onderwerp. En natuurlijk denk je dan 'ja hallo, dat roepen wij allang'. We zijn het er nooit mee eens geweest dat het ministerie van landbouw verdween in het ministerie van Economische Zaken. Daar verzandt het in algemene zaken. Zaken als energie, water, gezonde voeding, dat moet je als geheel oppakken, dat kan alleen in een ministerie vat. Dat andere partijen het nu ook zien, is natuurlijk mooi meegenomen – maar dan benadrukken we wel dat het ook gaat om de eerlijke economie en die land- en tuinbouw. Zorgen dat de teler uit de kosten komt, dat er een eerlijke keten is, dat hoort er ook bij."
 
Je staat op plek 30 van het CDA en die staan in de peilingen nu op 16 zetels. Wat zou je kiezen: 29 zetels voor het CDA of 20 en jij met voorkeursstemmen de Kamer in.
"Doe dan die 29 voor het CDA maar. Dan gaan we regeren en schuif ik op! Nee zonder gekheid: hoe meer zetels voor het CDA, hoe beter. We zijn een partij die naar de toekomst kijkt en daaraan werkt. We hebben de wereld te leen van onze kleinkinderen en daar doen we het voor, dat is het belangrijkste. Maar elke stem op mij is ook een stem op het CDA en ik moet het waarschijnlijk hebben van de voorkeursstemmen. Dat is waarom ik een beroep doe op de tuinbouw. De tuinbouw is echt een aparte sector waar zaken inspelen die voor de hele linie relevant zijn. Deze sector moet vertegenwoordigd worden ."
 
Er is nog een Westlandse kandidaat die zich nadrukkelijk profileert als tuinbouw-vertegenwoordiger.
"Arne Weverling bedoel je. Zijn kennis uit het MKB is ook belangrijk – maar hij heeft geen achtergrond als tuinderszoon, komt niet vanuit de tuinbouw zelf. Het is goed om je breed te laten informeren en om de kennis uit de tuinbouw te delen, maar de echte tuinbouwkandidaat ben ik natuurlijk. Daar is geen twijfel over mogelijk."
 
De afgelopen jaren hebben we veel gehoord over de malaise in de tuinbouw en de broodnodige herstructurering. Er is nauwelijks iets veranderd en toch gaat het weer hartstikke goed.
"De urgentie tot verkoop en herstructurering is nu minder, maar dat betekent niet dat we het maar moeten laten. We moeten juist in gesprek met ondernemers om de kansen en mogelijkheden zoeken om dit door te zetten: we moeten de modernisering van het teeltareaal realiseren en de energietransitie versnellen. Het mooie van Coalitie HOT is dat ondernemers, overheden en financiers in de coalitie zitten. Dat is juist de winst, dat je elkaar daar kunt vinden. We moeten er alert op zijn dat het tempo niet omlaag gaat, maar dat we ervoor zorgen dat het Westland, maar ook het Oostland en andere glastuinbouwgebieden, klaar zijn voor de toekomst."
 
Lukt dat beter vanuit Den Haag dan vanuit de Raad?
"Vanuit de Raad heb ik al veel kunnen betekenen, maar je ziet dat er ook op andere niveaus beweging nodig is om de sector verder te helpen. Als CDA-raadslid heb ik een glastuinbouwgroep opgericht met telers, belangenbehartigers en mensen uit de fractie. We bespreken de actualiteit en de lange termijn. Nu als raadslid, maar die connecties kan ik ook landelijk gebruiken. Als politicus zoek je continu naar oplossingen, naar verbindingen en hoe samen vooruit te kunnen. Daar kan ik voor de tuinbouw zeker aan bijdragen."
 
Dat klinkt ver van de nuchtere Westlandse mentaliteit
"Dat combineren we natuurlijk met handen uit de mouwen en gaan als een speer. Ik hou van werken, ik ben het gewend en kijk niet naar de tijd. Zeker met een doel voor ogen. En waar ik nu steeds zaken van onderop aandraag, wil je er toch liever dichtbij zitten en aan de knoppen draaien."
 
En dat klinkt dan weer niet als een Haagse politica. Daar duren trajecten lang en wordt er veel vergaderd.
"Dat zal even wennen zijn. Maar als je ergens voor staat en iets vindt, kun je echt wel iets doen. Dat zagen we ook toen de Europarlementariërs naar het Westland kwamen. "Die komen nooit", werd gezegd en je zag het: ze kwamen wel. Ik zeg niet dat ik alles in de Kamer kan veranderen, daar ben ik te realistisch voor. Maar ik ben ook vasthoudend en weet zeker dat het op dit niveau ook gaat lukken."

Volg Karin Zwinkels op Twitter