Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Van Dam: meer ruimte voor GMO-technieken

Het genetisch manipuleren van gewassen en met name de CRISPR-Cas9 techniek biedt kansen op tal van gebieden. Dat vindt staatssecretaris Van Dam. "De ontwikkeling van zaden of gewassen die bijdragen aan de mondiale voedselzekerheid", geeft hij als voorbeeld.

Het gaat om nieuwe manieren van genetische manipulatie. Bij cisgenese en bij de CRISPR-Cas9 techniek is het mogelijk geen soortvreemd DNA in te brengen. Het brengt een discussie op gang: is dit een nieuwe vorm van versneld veredelen of is het genetische manipulatie en moet dit zodanig behandeld worden?

In een Kamerbrief gaat staatssecretaris hier meer op in. Hij pleit voor minder verplichtingen uit Europa. Tenminste, als de nieuwe veredelingstechniek producten voortbrengt die niet meer risico's met zich meebrengt dan traditioneel veredelde gewassen. "De veiligheid zal van geval tot geval moeten worden beoordeeld. Een generieke uitspraak over de veiligheid van de techniek CRISPR-Cas9 is momenteel niet mogelijk."

Wel ziet hij grote kansen voor de techniek. "De verwachting is dat in de toekomst deze techniek een zeer brede toepassing zal hebben. e mondiale ontwikkelingen op het vlak van innovaties in de (landbouw)biotechnologie, waaronder nieuwe technieken zoals CRISPR-Cas9, gaan razendsnel en kunnen daaraan een belangrijke bijdrage leveren."
Publicatiedatum: