Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
CoreTakr kan tot 1.800 kroppen per uur ontkernen

's Werelds eerste robotontkernmachine voor ijsbergsla

Food Technology Noord-Oost Nederland (FTNON) kondigt vandaag de wereldwijde release aan van 's werelds eerste robot ontkernmachine voor ijsbergsla, de CoreTakr. Deze nieuwe innovatie combineert een intelligente grijpertechnologie met de nieuwste robottechnieken, zeer geavanceerde software en 3D-camera's. De combinatie van vison- en robottechnologie leiden tot meer productiviteit en efficiency naast een breed scala van andere voordelen. Door de uitbreiding van het product portfolio met de CoreTakr, kan FTNON klanten een eerste gedigitaliseerde stap naar volledige verwerkingslijnen aanbieden.



Zeer intelligente robot
De CoreTakr is bedoeld om in te zetten aan het begin van productielijnen in de fresh cut industrie. Het is een enorme intelligente toepassing. Maar hoe werkt deze intelligentie? Richard van der Linde, directeur van FTNON Delft, beschrijft het als het 'sense - think - act' principe: "Als eerste, wordt de sla gescand door vijf camera's die gezamenlijk een optimale scan van het product maken. De beelden van de camera's worden gecombineerd door een krachtige computer tot een ruimtelijk model om de kern van de sla te detecteren. Vlak voor de ontkernactie controleert een 6e camera de positie van de kern en verandert de robot de positie van de sla indien noodzakelijk. Daarna wordt de sla nauwkeurig in de ontkerner geplaatst. Met de innovatieve messen wordt vervolgens alleen het ongewenste deel van de sla uitgesneden."



Mogelijkheden
De CoreTakr kan tot 1.800 kroppen per uur ontkernen, met een rendement tot 96%, wat veel minder afval betekent ten opzichte van manueel ontkernen. Efficiënt, effectief en nauwkeurig, slechts enkele definities van het brede scala van voordelen die de CoreTakr te bieden heeft. "Na vijf jaar van onderzoek en ontwikkeling om onze technologie te verfijnen, zijn we er trots op om de industrie te kunnen laten zien wat de CoreTakr kan", aldus Van der Linde.



Data-driven
De CoreTakr is een 'slimme' machine, en kan een enorme hoeveelheid gegevens leveren. "Het verzamelt tot een terabyte aan waardevolle informatie per machine per dag. Het grootste deel is gerelateerd aan verschillende kwaliteitsmetrics", zegt Van der Linde. "Complementair hieraan", zegt André van der Wei, directeur van de FTNON Group: "analyseren en delen we de verzamelde data met onze klanten. Hierdoor kunnen we voldoen aan de stringente normen binnen de food industrie die de traceerbaarheid van producten eisen. Klanten kunnen dan precies aantonen welke producten hun productiefaciliteit ingegaan zijn en op welk specifiek tijdstip."

Verandering in de industrie
De fresh cut industrie is onderworpen aan de voedselveiligheids- en kwaliteitseisen, die elk jaar stringenter worden. "Met de introductie van de CoreTakr, kunnen we meer complete productielijnen aanbieden aan onze klanten en daarmee voldoen aan de veeleisende hygiëne-standaarden waarmee de industrie wordt geconfronteerd", zegt Van der Wei. "Tot de dag van vandaag wordt sla veelal met de hand ontkernd in een koude, natte en vochtige omgeving. Dit kan allerlei gezondheidsproblemen bij werknemers en slechte productkwaliteit tot gevolg hebben. "Gegarandeerde voedselveiligheid en hygiëne zijn de meest belangrijkste features van de CoreTakr. "De Coretakr is ontworpen volgens strenge hygiënische (ontwerp)normen en voldoet volledig aan de huidige eisen voor voedselveiligheid", geeft Van der Wei aan.



FTNON & Lacquey
In 2015 verwierf FTNON een meerderheidsbelang in de TU Delft spin-off Lacquey BV, tegenwoordig bekend als FTNON Delft. Deze strategische overname betekende een investering in knowhow op het gebied van robottechnologie, welke door de samenwerking met FTNON geïntroduceerd kan worden binnen de food industrie. FTNON Delft ontwikkelt robot 'handen' die een grote verscheidenheid van producten zoals groenten en fruit zonder beschadiging of blauwe plekken kunnen oppakken en sorteren. Deze beide competenties zijn essentieel voor de versindustrie.
Publicatiedatum: