Vrijstelling vermelding voedingswaarde voor ambachtelijke bedrijven
De NVWA maakt onderscheid tussen ambachtelijke producenten en industriële producenten. Ambachtelijke producenten leveren hoofdzakelijk direct aan de eindconsument, industriële bedrijven leveren hoofdzakelijk aan derden (andere bedrijven), waarbij de grens op 50% ligt. Ook bedrijven die een erkenning hebben vanwege levering aan derden (horeca, instellingen en collega-groentemannen) worden als industrieel beschouwd.
Alle door ambachtelijke bedrijven geproduceerde en verpakte levensmiddelen vallen onder de uitzondering. Dit geldt dus voor de voorverpakte levensmiddelen die de ambachtelijke producent in eigen filiaal verkoopt en voor voorverpakte levensmiddelen die de ambachtelijke producent aan derden levert.
Levert een ambachtelijk bedrijf geleidelijk aan steeds meer producten aan derden en de omzet richting derden wordt meer dan 50%, dan valt dit productiebedrijf onder industrieel. Dit geldt ook als er een erkenning wordt verkregen vanwege levering aan derden. Voorverpakte levensmiddelen die dan aan derden worden geleverd dienen wél van een voedingswaardevermelding moeten worden voorzien. De voorverpakte levensmiddelen die het bedrijf zelf rechtstreeks aan de consument blijft leveren hoeven niet van een voedingswaardevermelding te worden voorzien.
Bron: ADN