Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Erik Berends: “Het loopt vanzelf”

Detaillist maakt succesvolle start met zelfbedieningsconcept

Tholen – Na 10 jaar stilstand staat AGF-specialist Erik Berends uit Haren nu in de hoogste versnelling. "In vier dagen tijd 420 klanten extra en de omzet verdubbeld", vertelt Erik verheugd. "Het is gewoon onvoorstelbaar, ik ben er heel blij mee." Over de omschakeling van bedieningszaak naar zelfbedieningsconcept is goed nagedacht. "Zelfbediening was wel een dingetje", beaamt Erik. "Collega's hebben me echt wel overtuigd, maar vooraf vond ik het toch heel spannend. Je weet immers niet hoe je klanten zullen reageren."



Opstart
"Gelukkig pakken de mensen het heel goed op. Het loopt eigenlijk vanzelf en de mensen zijn enthousiast", merkt Erik. Hij heeft zelfs 420 extra klanten kunnen verwelkomen. Dat veroorzaakte natuurlijk wel enige opstartproblemen. De bakjes voor de maaltijden waren plotseling op en er zijn nog weinig referenties voor het inschatten van de hoeveelheid aan producten. Erik: "De productie is nu nauwelijks bij te houden, maar ik verwacht dat over twee à drie weken alles weer op rolletjes loopt."



Inspiratie
Bij de inrichting van zijn nieuwe zaak heeft Erik zich laten inspireren door collega's. "Zes jaar geleden was ik op bezoek bij Wim Landwaart en wist meteen: als er ooit iets moet gebeuren, dan wil ik het ook zo. Zowel de winkelinrichting als de productieruimte erachter zijn heel mooi en goed opgezet." Dat er iets met zijn zaak zou gebeuren, wist Erik al 15 jaar. "We zaten in een klein winkelcentrum dat afgebroken zou worden. Door allerlei bezwaarprocedures van omwonenden heeft dat ruim 10 jaar geduurd. Voor ons betekende dat 10 jaar stilstand omdat wij gedurende die tijd afwachtten met investeren in onze zaak. Desondanks hebben wij gelukkig elk jaar kunnen plussen in de omzet."



Jongens van Jumbo
Het vernieuwde winkelcentrum staat in dezelfde wijk, de mee verhuisde Jumbosupermarkt heeft flink kunnen uitbreiden. Erik ziet dat als voordeel omdat het meer aanloop trekt, daarvan profiteer hij ook. "Ik verwacht een forse omzetgroei ten opzicht van de oude situatie te gaan maken. Heel bijzonder eigenlijk want die jongens van Jumbo doen het heel goed. Ze hebben ook een hele mooie groente- en fruitafdeling. Toch nemen veel klanten de moeite om bij ons te komen." Een ander pluspunt van de nieuwe plek is het grote aantal (150) vrije parkeerplaatsen.



Inrichting
Over de nieuwe winkel is twee jaar goed nagedacht, waarbij Erik is begeleid door een Belgische winkelinrichter. Erik: "Die samenwerking is heel prettig verlopen moet ik zeggen." Vooral de presentatie van de producten in de koeling helpt mee om de omzet te verhogen, is ook de ervaring van collega's van Erik. In de nieuwe situatie heeft Erik de productieruimte daarom verdubbeld van 160m2 naar 320 m2, waardoor hij een veel groter assortiment aan gesneden groenten, rauwkostsalades, tapas, maaltijden en soepen aan kan bieden. Erik doet niet aan blurring. "Ik wil het liefst met mijn eigen vak bezig zijn." Berends groenten- en fruithandel bestaat al 46 jaar, Erik nam 24 jaar geleden de zaak over van zijn ouders.





Voor meer informatie:

Berends
Anjerplein 6
9753 GT, Haren
T: 050-5350334
erik@berendsgroentenenfruit.nl
www.berendsagf.nl