Groenten op het kinderdagverblijf
Bij de kinderen, die herhaaldelijk pompoen en rettich aangeboden kregen tijdens een snackmoment in de middag, steeg de inname van deze groenten significant met circa 15 gram (~22% van de dagelijkse aanbeveling). De pompoen werd geblancheerd en als crackersmeersel aangeboden: de rettich rauw en als crackersmeersel. De inname van courgette (geblancheerd en als soep) veranderde niet na herhaald proeven. Voor neutraal smakende of bekendere groentesoorten zijn andere innovatieve strategieën nodig om bij te dragen aan een verhoging van de groenteconsumptie. Elke dag een vast groenteneetmoment op het kinderdagverblijf biedt kansen voor de groentensector wat betreft afzet en productinnovatie.
Het onderzoek is uitgevoerd door Wageningen Food & Biobased Research, samen met GroentenFruit Huis, Partou kinderopvang en Van Gelder groente & fruit die de groenten aan de kinderdagverblijven geleverd heeft. Topsector T&U heeft het onderzoek, dat valt onder het innovatieprogramma Consument en Gezondheid, ondersteund.