Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Spaanse CGC geeft fout toe

Zuid-Afrika: Opluchting en woede over Spaanse beschuldigingen

De Zuid-Afrikaanse Coöperatie van Citrustelers (CGA) heeft met zowel opluchting als woede gereageerd op de bekendmaking van de Spaanse telerscoöperatie (CGC) dat er in december helemaal geen Zuid-Afrikaans citrus in Spaanse supermarkten werd verkocht. De Spaanse Unió de Llauradors bracht eerder het bericht naar buiten dat er Zuid-Afrikaans citrus van slechte kwaliteit in de Spaanse winkelschappen lag, wat Spaanse telers onder druk zou zetten. Het CGC heeft inmiddels laten weten dat het betreffende fruit abusievelijk als 'Zuid-Afrikaans' geëtiketteerd was, maar wel degelijk van Spaanse origine was.
 
Justin Chadwick, directeur van het CGA, noemt de beschuldigingen een 'klap in het gezicht' voor de Zuid-Afrikaanse sector. "We zijn erg trots op ons product dat bekend staat om zijn hoge kwaliteit. Veel telers waren dan ook van streek door het bericht. We waren ook verbaasd over de beschuldiging aangezien ons citrus Europa voor 15 oktober bereikt en onze laatste volumes Navels zelfs voor half september. Het zou dan ook bijzonder vreemd zijn dat deze sinaasappelen nog steeds in de winkels zouden liggen, zeker omdat Spanje zelf kwaliteitscitrus produceert," vertelt CGA-woordvoerder (EU) Deon Joubert.

"Het feit dat een dergelijke fout gemaakt kan worden tijdens het verpakken in faciliteiten waar etiketten elektronisch uitgedraaid worden is echter wel zorgwekkend. Het is moeilijk te begrijpen dat dit per ongeluk is gebeurd en men zou zich zelfs af kunnen vragen of het hier een opzettelijke daad betreft om de spanningen tussen Zuid-Afrika en Spanje aan te wakkeren. Als de fout voortkwam uit nalatigheid, dan zou hier iemand voor verantwoordelijk gehouden moeten worden, gezien de impact van het incident op de reputatie van de Zuid-Afrikaanse citrussector," aldus Chadwick.

Joubert voegt er aan toe dat Zuid-Afrikaanse citrus naar Spanje wordt geëxporteerd om het Spaanse seizoen aan te vullen en er op deze manier aan bijdraagt dat de er op de lokale markt jaarrond vraag naar citrus is, wat eveneens gunstig is voor de Spaanse sector. Zuid-Afrika beschouwt Spanje nog steeds als een goede handelspartner.

Voor meer informatie:
Justin Chadwick
South African Citrus Growers Association
Tel: +27 (0) 31 765 2514
Email: justchad@iafrica.com
www.cga.co.za
 
Author: Carolize Jansen
Publicatiedatum: