Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Chili teelt avocado's in tunnels

De avocadoteelt vereist een subtropisch klimaat met zachte, vorstvrije winters. In een aantal gebieden in Chili zijn deze omstandigheden weliswaar aanwezig maar kampt men met watertekorten. De avocadosector wil graag uitbreiden maar heeft onvoldoende geschikt land ter beschikking waardoor de verdere groei van de sector ernstig belemmerd wordt.

In het kader hiervan is het INIA een project gestart voor het telen van avocado's in tunnels. Op deze manier wordt het micromilieu geoptimaliseerd en daalt de waterbehoefte van de planten met 30% tot 40%. De hogere temperaturen zorgen bovendien voor betere opbrengsten.



Raul Ferreyra, van het INIA legt uit dat Chili over te weinig geschikte teeltgebieden beschikt en dat de gebieden die zich wel lenen voor de avocadoteelt kampen met watertekorten. "Door het gebruik van tunnels kunnen we de productie vergroten door de waterbehoefte te verminderen en een geschikt subtropisch milieu voor dit gewas te creëren".


In Chili bedraagt de avocado-opbrengst per hectare in het gunstigste geval 18 ton, wat te wijten is aan de weersomstandigheden in de winterperiode en het gebrek aan water. De productiekosten bedragen momenteel tussen de €7.493 tot €11.240 op jaarbasis. De toepassing van deze techniek zal de productiekosten jaarlijks met €2.810 verhogen, wat zich al terugbetaalt met een hogere opbrengst van 1 tot 2 ton per hectare. Raul Ferreyra verwacht dan ook dat het project een succes zal zijn.



Voor meer informatie: 
Raul Ferreyra
INIA
T: +56 9 97483260
E: rferreyr@inia.cl 
Publicatiedatum: