Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
#courgettecrisis trending topic

Huidig groententekort nog maar het topje van de ijsberg?

Tholen - Momenteel zijn er nog geen extreme groententekorten, maar er wordt wel verwacht dat bepaalde groenten de komende weken steeds minder goed verkrijgbaar zijn. Bepaalde slasoorten worden momenteel zelfs geïmporteerd uit Amerika en Egypte. Hoewel vrijwel alle gewassen in Spanje en Italië getroffen zijn door de kou is het de courgette die de show steelt. De groente is trending topic op Twitter onder de #courgettecrisis. Dat de courgette zo snel tot een trending topic kon uitgroeien is mede te danken aan de lege schappen in Britse supermarkten.

#courgettecrisis Tweets

Spanje: citrus

In Spanje zetten telers echter alles op alles om zoveel mogelijk citrus te oogsten voordat de vorst toeslaat. Telers vrezen dat de kou de oogst zal beschadigen, nadat van de clemenules al een groot deel verloren ging. De laatste van de clementines zijn in de laatste dagen geoogst. De kou heeft echter ook gevolgen voor de latere variëteiten.

VK: Topje van de ijsberg

In het Verenigd Koninkrijk was de courgette deze week een belangrijk onderwerp, maar ondertussen zijn er wat groenten bijgekomen als gespreksonderwerp. Tomaten en bladgroenten en diverse anderen zitten ook in een crisis. Er wordt gesproken over enorme tekorten. Slechts 25 tot 30% van wat er normaal beschikbaar is, ligt nu in de schappen. Prijzen zijn maal vier gegaan. De verwachting is dat deze situatie nog maar 'het topje van de ijsberg' is", meldt Dailymail.co.uk

VK: Import uit de VS
BBC heeft een artikel geschreven voor de consumenten en legt uit waarom er een tekort is aan verschillende groenten. BBC sprak deze week ook met verschillende handelaren in New Covent Garden. De AGF-handelaren gaven aan dat ze moeite hadden om aan de vraag te voldoen en van plan waren om bepaalde groenten uit de VS te importeren.



Nederland: tekorten in restaurants
Door een mislukte oogst van Spaanse bladgroenten kampen Amsterdamse restaurants met grote tekorten aan sla en courgette. Dit meldt napnieuws.nl. James Muller, ober van restaurant Termarsch & Co aan de Amsterdamse Vijzelstraat, schudt misprijzend zijn hoofd. "Kijk eens naar deze little gem sla, dat ziet er toch raar uit? Alle kroppen die we de laatste weken uit Spanje binnenkrijgen zijn dun en rot van binnen." Ook de biologische winkel Organic verderop in de Vijzelstraat ondervindt hinder van de Spaanse misoogsten. ''Wij hebben sinds anderhalve week geen courgettes meer'', zegt Bas Verver van Organic, terwijl hij het geld in de kassa's telt. "Binnenkort krijgen we weer courgettes uit Italië, maar we merken wel dat de prijs met een euro per kilo gestegen is."

Nederland: groenteboer berekent niet door
Groenteboer Arjan Klarenbeek uit Barneveld heeft, net als andere groenteboeren, te maken met groententekorten. Tegen het RD vertelt hij dat hij de hoge prijzen niet doorberekent. "Ik ga de hogere inkoopprijzen niet doorberekenen. Je kunt toch geen 2 euro vragen voor een komkommer? Als je dat doet, ligt je voorraad er na twee weken nog steeds. We nemen het verlies voor lief. Gelukkig hebben we hier in Barneveld trouwe klanten en ik probeer ervoor te zorgen dat ze niets merken van de hogere handelsprijzen."

België: nog hogere prijzen
Sla en veldslaprijzen zijn verder gestegen in België. Deze ochtend waren de klokprijzen voor sla 1,05 en veldsla 21 euro per kilo. De prijzen in supermarkten stijgen niet altijd evenredig met de marktprijzen, ook omdat er al lopende prijsafspraken zijn. Lollo Bionda springt er toch wel uit met een stukprijs van €1.75 vandaag aan de klok. Prijs is blijven stijgen naarmate week vorderde. Andere slasoorten zijn tamelijk duur geprijsd maar niet extreem gegeven het feit dat het midden januari is.