Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt courgette

Tholen- Het marktbeeld van de courgettes in Europa wordt gedomineerd door de sneeuw en vorst in het zuiden van het continent. Dat resulteert in tekorten in veel landen en grote verliezen in Spanje en Italië. In de VS speelt de kou de teelt ook parten en wordt een kleiner volume verwacht.

Forse prijsstijgingen in Italië
Het zijn vooral de regio's Sicilië, Lazio, Apulië, Piëmont, Campania, Veneto, Calabria en Emilia-Romagna. In het verleden lag de consumptiepiek in de zomermaanden, maar dankzij de aanvoer van de bedekte teelt is de consumptie jaarrond gestegen. De bedekte teelt is vooral te vinden op Sicilië en in Lazio. Het areaal in Piëmont is stabiel met 750 hectare. Daarvan is 80% vollegrond en 20% in tunnels.

Door de koudegolf deze maand, die vooral over het zuiden van het land trok, is de aanvoer van groenten fors gedaald. Het zuiden van Italië verloor gemiddeld 70% van de productie, met uitschieters naar 90% verlies. Dat heeft uiteraard gevolgen voor de consumenten, die de prijzen zien stijgen. In het zuidoosten van Sicilië is 60% van de courgetteoogst verloren gegaan. Daar komt bij dat het areaal geslonken is, wat de prijsstijging verder opdrijft.

Tussen 30 december en 13 januari werden al forse prijsverhogingen gemeld. Op de groothandelsmarkt in Bologna steeg de prijs met 43% (van 2,60 euro/kg naar 3,71 euro/kg). In Turijn steeg de prijs ook van 0,95-2,75 euro/kg naar 3,25-7,05 euro/kg op 19 januari. In Fondi steeg de prijs van 2,35-3 euro/kg naar 3,20-5,60 euro/kg.



VK: lege schappen
De beelden van lege courgette schappen in de Britse supermarkten zijn inmiddels wel bekend. Als gevolg van het winterse weer in Spanje is de aanvoer zo goed als stilgevallen, wat doorwerkt in het aanbod bij de supermarkten. De hoge prijzen van de vruchtgroente mondden zelfs uit in diefstal van een drietal pallets bij een depot in Londen. "Als je bedenkt dat drie pallets courgettes een waarde hebben van 11.000 pond en je het product snel kunt verkopen, begrijp je dat het voor criminelen aantrekkelijk is om groenten te stelen om snel aan geld te komen," vertelt een handelaar.

Belgische import duur
België importeert momenteel courgettes. Volgens een Spaanse importeur is er door het koudere weer in Spanje een zeer schaarse aanvoer van Spaanse groenten en torenhoge prijzen. De aanvoer van courgettes is zeer beperkt. Maandag 16 januari bereikte deze de top van 24 euro per kist (5 kilo). Prijzen liggen al langer hoog, dit heeft met name te maken doordat er tekorten zijn door het New Delhi virus, wat bij courgettes zorgt voor minder productie.

Nederland en België: onzeker over nieuw seizoen
Het areaal courgettes in Nederland is volgens het CBS flink gegroeid de afgelopen jaren: van 150 in 2000 tot 306 in 2015. De opbrengst groeide in die periode mee van 11 naar 18,4 mln kg. Het areaal courgettes in Vlaanderen is groter: daar ligt het rond de 400 hectare.

De Nederlandse courgette-oogst begint met de oogst uit de kas, maar het grootste deel van het Nederlandse areaal is vollegrondsteelt. Vorig jaar verregende, verzoop en verhagelde een deel van de vollegrondsteelt in juni, maar werd er daarna flink bij bij geplant. Door het warme weer en het groeiende areaal in het najaar zijn er toch flinke productiecijfers gedraaid. Het liet de prijzen vanaf halverwege de zomer dalen.

Het courgette-areaal onder glas dit jaar lijkt redelijk gelijk aan van vorig jaar, maar is altijd variabel. De teelt is relatief makkelijk op te starten in een huurkas en door de huidige berichten over courgette-crisis zou het zomaar kunnen dat het areaal weer wat groeit. Dit soort incidentele telers hebben echter nog niet gepoot. Het areaal van specialty geel groeide vorig jaar, maar is na tegenvallende resultaten weer teruggezakt. Ook het areaal bolcourgette onder glas lijkt vooralsnog redelijk constant.

Frankrijk
De courgettes van Franse telers brachten begin van deze week 2,94 tot 4,81 euro op. Naast de binnenlandse productie is er aanvoer uit onder andere Spanje, Italië, Turkije, Marokko en de VS. Op 16 januari stonden de prijzen voor de importcourgettes op:

Spanje 2,60-4,20 euro
Marokko 2,25-3,50 euro
Italië 2,60-4,05 euro
Turkije 2,10-3 euro
VS (allen biologisch) 3,16-3,38 euro

Binnenlandse teelt voldoende voor Israël
De Israëlische markt onttrekt zich nog aan het grillige prijsverloop in de afgelopen jaren. Dat die ontwikkeling aan de Israëlische sector voorbij gaat is te danken aan de relatief kleine vraag naar de courgettes. Lokale telers kunnen nog aan de vraag voldoen. Het grootste deel van de teelt is te vinden in kassen of onder netten. Daardoor heeft het weer slechts een beperkte invloed op de teelt. De prijs ligt tussen de 1,10 euro en 1,50 euro per kilo in de supermarkten.
Doorgaans is het exportvolume nihil. Alleen tijdens pieken in het seizoen, in het voorjaar en najaar, wordt het overschot geëxporteerd naar de Gazastrook of Jordanië.

Rusland importeert uit Iran
Courgettes zijn een populair product in Rusland, maar geen essentieel onderdeel van het Russische menu. De vraag piekt in het voorjaar en de zomer. Dan worden de courgettes gebruikt in zomerse gerechten. "Courgette pasta is heel populair, dat wordt doorgaans in augustus en september gemaakt," vertelt een handelaar. In de zomermaanden is er aanvoer vanuit het zuiden van het land. In de wintermaanden wordt er onder andere uit Iran geïmporteerd. "Onze klanten vragen om lichtgroene, middelgrote courgettes," legt een handelaar uit.

Geen export verse courgette uit China
Het noorden van China voorziet de markt in de zomermaanden van courgettes, in de wintermaanden nemen telers in het zuiden de aanvoer over. Het grootste deel van de teelt is kleinschalig en in de vollegrond. Het aandeel kasteelt neemt wel toe, maar is nog beperkt. Die teelt is vooral in de regio Shandong te vinden. Het weer is momenteel stabiel en de wintermaanden zijn mild. De productie is stabiel. China exporteert geen verse courgettes, maar in bewerkte vorm of bevroren wordt de courgette wel over de grens verhandeld.

Ook koud weer in VS
Ook in de VS kampt de teelt met koud weer. Daardoor is onder andere de aanvoer van courgettes lager dan normaal, zo vertelt een handelaar. Overigens is volgens deze handelaar de aanvoer uit Mexico ook beperkt. De Amerikaanse importeur wijkt daarom uit naar aanvoer uit de Dominicaanse Republiek en Honduras, dat seizoen loopt van november tot mei.