Eten volgens de seizoenen: groenten en fruit van januari
Wie voor lokale producten in plaats van exotische producten kiest, vermijdt niet alleen maar lange transportafstanden. Gedurende de natuurlijke oogstperiodes van producten uit de volle grond is hun smaak het meest intensief en het gehalte aan voedingsstoffen het hoogst. Wie bovendien op de weekmarkt of direct bij de producent koopt, bespaart bovendien verpakkingsmateriaal en ondersteunt arbeidsplaatsen in de eigen regio.
In januari kan men in Duitsland de volgende producten uit de volle grond eten:
-Boerenkool, Prei, Spruiten
De volgende producten groeien in beschutte teelt en worden in januari geoogst:
-Veldsla, Rucola
In januari zijn er bijzonder veel groenten- en een paar fruitsoorten verkrijgbaar die in opslag meerdere weken zijn nagerijpt en nu geconsumeerd kunnen worden:
-Appelen
-Peren
-Witlof
-Chinese kool
-Aardappelen
-Pompoen
-Wortelen
-Pastinaken; wortelpeterselie
-Prei
-Radijs
-Spruiten
-Rode bieten
-Rodekool
-Schorseneren
-Selderij: knolselderij
-Spitskool
-Knolrapen
-Wittekool
-Savooiekool
-Uien