Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Walter Goesten: "Retail reageert niet!"

Europa in de ban van torenhoge groentenprijzen

Tholen - Er is momenteel een zeer schaarse aanvoer van groenten en sprake van torenhoge prijzen. Door de kou en sneeuwval in de zuiderse landen en de minimale aanvoer in België en Nederland zijn verschillende groentenschappen in de supermarkten leeg. Vanuit Spanje en verschillende andere Europese ontvingen we vandaag een update over de bizarre situatie.



Murcia belangrijkste leverancier

Murcia is voor Europa de belangrijkste leverancier van groenten in de winter. Nu Spanje en Italië weinig kunnen leveren, wordt er ook naar Marokko gekeken, maar ook die heeft niet voldoende aanbod aan aan de vraag te voldoen. In Engeland wordt zelfs sla uit de VS geïmporteerd. Philippe Binard van Freshfel zei tegen de BBC dat de groentensector momenteel met ongekende problemen werd geteisterd. "De opbrengsten van courgettes, aubergines, tomaten, broccoli en paprika's zijn gedaald met ongeveer een kwart, terwijl de prijsstijgingen variëren tussen de 25 en 40%." Vooral courgettes hebben het moeilijk, het wordt zelfs een courgettecrisis genoemd. Dat is te zien aan de #courgettecrisis die meerdere malen voorbij komt op social media.


Groenten in de sneeuw in Murcia.



Spaanse groenten - courgettes 24 euro
Een Belgische importeur van Spaanse groenten: "De volumes van courgettes zijn zeer beperkt en dat heeft niet alleen te maken met de kou, maar ook met het New Delhi virus. Er kwam namelijk al weinig en nu nog minder. Maandag bereikte deze een topprijs van 24 euro per kist en dat is nog steeds het geval. Per kilo is dat bijna vijf euro. Aubergines liggen tussen de 22 en 24 euro per kist. Voor komkommers wordt 8 tot 9 euro betaald en ook paprikaprijzen rijzen de pan uit. "Rood ligt op 14, groen op 9,50 en geel op 16 euro." De importeur verwacht niet dat de prijzen veel verder zullen stijgen. "Ik denk het niet, de verkoop is namelijk al sterk verminderd', geeft hij aan. "Op den duur haken consumenten af."


In Murcia sneeuwt het al. Telers halen nog snel hun broccoli-oogst binnen. Foto: twitter.

Spanje: sneeuw vandaag
In Spanje blijft het tekort groeien. "We hebben inderdaad heel weinig sla op het moment, dus we doen enorm ons best om alles in te vullen", vertelt een manager van een teeltbedrijf uit Murcia. "Met de regen die er geweest is, is er weinig beschikbaar. Vandaag is het ook gaan sneeuwen: dat is heel extreem."

Spanje: Hongersnood
Stephan van Marrewijk van het Spaanse bedrijf Vicasol geeft aan dat de prijzen in korte tijd enorm zijn gestegen. "Ik hoorde iemand zeggen dat het wel hongersnood lijkt. We hebben hier ook winterse temperaturen in de ochtend en dat belemmert de groei en het afrijpen van de groenten in de kas. Ik verwacht dat de situatie nog wel even aanhoudt, alhoewel er ook veel minder verkocht gaat worden in de winkels als deze prijzen ook doorberekend worden naar de consument."



Walter Goesten: retail reageert niet!

Walter Goesten, eigenaar van Harrie Goesten stuurde foto's van een dik pak sneeuw in Murcia. Walter geeft aan vooral teleurgesteld te zijn in de retail. "Ze reageren niet op de marktsituatie, dus vraag en aanbod, van het product. Er is zo weinig product in Spanje en er is heel weinig begrip van de klanten. Mijn afnemers begrijpen het wel, maar de supermarkten schijnen het niet te beseffen. In bepaalde supermarkten gaan de prijzen niet omhoog, maar houden ze de lage prijzen aan. Courgettes in de Spaanse veiling gaan rond de 20 euro voor 14 stuks. Albert Heijn verkoopt ze voor 1,19 in de winkel, Jumbo voor 1,09 en Aldi ook voor 1,19. Dat kan gewoon niet! De situatie in Spanje duurt zeker nog een paar weken. "Er zijn echt amper groenten. We weten niet waar we ze vandaan moeten halen. We worden wel gebeld door Canada bijvoorbeeld. Ze boden mij ijsbergsla voor 48 euro per doos met 18 stuks. Dat soort zaken zijn er nu aan de hand." Hij noemt nog een extreem voorbeeld hoe laag de retailprijzen zijn. "Momenteel zijn de marktprijzen voor ijsbergsla tussen de 17,5 en 20 euro voor tien stuks. In de winkel liggen ze voor 99 cent."


Pakstation Teresa Hermanos van Goesten. Foto: Goesten


Bizar: binnen enkele uren een dik pak sneeuw in Spanje. Foto: Goesten

Nederland - dure groente

Bij ZON fruit & vegetables zien ze de prijzen op de klok oplopen en dat er meer dan gemiddelde aandacht is voor de producten op de klok. "We hebben geen eigen telers in Spanje en veilen kleine aantallen hier omdat de lokale groothandelsmarkten ook in de winter graag product willen kopen. We veilen wel wat Spaans product en we zien forse prijzen hier aan de veiling. De aanvoer uit Spanje en Marokko valt tegen omdat het in de productiegebieden slecht is geweest. De courgettes, maar ook andere kasgroenten zijn duur. Paprika's gaan voor 2 tot 3 euro en voor komkommers wordt goed betaald. Je merkt dat er wat paniek is in de markt."

België - veldsla 18 euro
Een Belgische handelaar benoemt de prijzen. "Veldsla is van 20 naar 18 euro gegaan, maar dat is nog steeds een hele hoge prijs. Spinazie is ook verder gestegen en ligt momenteel op 5,80 per kilo. Voor tomaten en trostomaten wordt 2,40 per kilo gegeven en kropsla ligt rond de 70 cent per stuk. Lollo Bionda is 1,50 en Lollo Rossa 1,35 per stuk. Komkommers zijn in kleine volumes, met name in de REO Veiling verkrijgbaar. De prijs van de 350 gram komkommers zijn 66 cent en 300 gram is 48 cent.

Spanje: courgette lijdt het meest

Willem van Rooij van importeur Hispalco geeft aan dat alle groenten lijden door kou en het vriesweer. "Toch lijdt de courgette het meest. Daarnaast hebben aubergines en komkommers ook een groot probleem. Veel telers moeten door de kou kleine plantjes weggooien waar kleine komkommers en courgettes aan hingen. De planten rijpen gewoon niet door. Paprika's bijvoorbeeld kunnen de kou wat beter aan, maar veel zijn bont. Nu zijn ze maar half roof of half geel en groen. De telers verzinnen van alles om hun productie te redden. Op de foto hieronder is te zien dat een courgetteteler kranten gebruikt om de plant te beschermen tegen de dauw dat erop valt door de condensatie van het plastic." Hij geeft aan dat alle lokale telers hun groenten naar de veiling sturen. "Dan worden ze tenminste binnen 10 dagen betaald en krijgen ze een correcte markt prijs voor hun spullen. Ze nemen geen risico om commissie te werken voor de export."


De telers verzinnen van alles om hun productie te redden.

VK: Situatie kan maanden aanhouden

Jordi Vorderman, salesmanager VK van Valstar vertelde tegen The Guardian dat de courgetteprijzen sinds de zomer waren verviervoudigd. "Het belangrijkste probleem zijn de koude nachten in Spanje en Italië. Dat heeft ontzettend veel invloed op de courgetteproductie. En niet alleen de prijs van die groente ligt hoog: er wordt ook veel betaald voor paprika's, aubergines en tomaten." Colin Putt, salesmanager bij Total Produce waarschuwt dat de groententekorten maanden kunnen duren. "Het kan een tijdje duren voordat de velden in Spanje hersteld zijn van het koude weer. Ik heb het nog nooit zo gezien, deze situatie bij meerdere groenten. Het merendeel van de Spaanse producten die we ontvangen, zijn duur."


nick matthews van @totalbristol tweet dat ze hun courgettes bewaken: I'm not saying #courgettes are in short supply but we've had to put security on ours today!! #courgettecrisis

VK: Import van sla uit de VS
De directeur van Nationwide Produce, Tim O'Malley, vertelde tegen de BBC dat de situatie zo slecht is dat er zelfs sla uit de VS wordt geïmporteerd. Dat komt bijna nooit voor. Ook Italië, die normaal gezien zelfvoorzienend is op dit moment en zelfs exporteert, moet nu haar groenten importeren. Ook die situatie komt bijna nooit voor. Voor het Verenigd Koninkrijk is het volgens Tim een moeizame situatie. "Wij importeren ongeveer de helft van onze groenten en 90% van ons fruit."



Britten spotten met courgette-crisis
Onder Britse consumenten is de courgette-crisis momenteel bovendien de nieuwste internetgrap aan het worden. Er wordt flink gespot met de paniek onder de foodies en de mensen die als goed voornemen hebben gezond te gaan eten. Courgetti (dungesneden courgette) is immers een populair, low-carb alternatief voor pasta en spinazie wordt nog steeds regelmatig in de smoothies gegooid. "Diëten verpest door groententekort", publiceert tabloid The Mirror al. Tesco heeft gezegd inderdaad met tekorten te kampen, maar verzekert ze zo snel mogelijk op te lossen. Ook Sainsbury hoopt op twitter snel weer groene schappen te hebben.



Redacteuren: Gertrude Snoei, Izak Heijboer, Arlette Sijmonsma
Publicatiedatum: